пʼятниця, 12 листопада 2010 02:23

Черепи предків оберігають від злочинців

Автор: фото з сайта www.bigpicture.ru
  Череп родича, який 8 листопада, на щорічному Дні черепів, тримає на таці жителька болівійського міста Ла-Пас
Череп родича, який 8 листопада, на щорічному Дні черепів, тримає на таці жителька болівійського міста Ла-Пас

— Не мели дурниць, він завжди їздив попереду! — свариться із чоловіком Марія Квінонез, жителька Ла-Паса, однієї з двох столиць Болівії.

Марія кладе на переднє сидіння старої "Тойоти Крессиди" череп свого прадіда Тусо. Із двома коробками, у яких черепи дядьків, сідає позаду. Подружжя їде святити кістки до церкви, потім — на цвинтар.

Щорічне свято День черепів припадає на 8 листопада. Того дня жителі Ла-Паса прикрашають останки пращурів пелюстками, вдягають їм темні окуляри, бейсболки, капелюхи. Якщо предки курили, на цвинтарі їхнім черепам прикурюють сигарети. Якщо випивали — вливають спиртне. Буває, дають наркотичного листя коки.

День черепів відзначають тільки у Ла-Пасі. Їх виносять на вулицю раз на рік. Решту часу зберігають удома на спеціальних столиках. Череп родича забирають із могили за кілька тижнів по смерті. Удома обмивають, прикрашають і кладуть у коробку, де череп стоятиме віками. Останки передають у спадок. Викидати не можна — предки мститимуться. Іноді сім'ї зберігають кілька черепів. Дрібні торговці та бізнесмени стверджують, що стали грошовитими завдяки кісткам предків. Переконані, якщо за ними не доглядати, це принесе в домівку лихо.

— Раз було, що я не зачинила двері магазину. І згадала пізно вночі. Прибігла до крамниці близько третьої. Було відчинено, але товар на місці, — розповідає Марія Паз Мезільйонез. — Укотре переконалася у силі черепа Педро. Він кращий за будь-якого сторожового пса.

Болівійці вважають, що душа — в черепі

Американські антропологи припускають, святу понад 500 років. Хоча перші записи про нього з'явилися на початку ХХ ст. Говорять, так християнство сполучається з традиціями інків і племен кечуа.

— Не бачу конфлікту між католицькою вірою і вірою людей у чудодійну силу черепів. Дотепер же вірять у святих. У те, що в них можна попросити і вони зроблять диво. А що поганого, коли люди люблять і вірять рідним, як святим? Болівійці вважають, що душа — в черепі. Якби вони були язичниками, то не прийшли б до церкви, — говорить священик із Ла-Паси. Імені не називає — мовляв, інші служителі церкви його не зрозуміють. — Я щороку відзначаю День черепа. У мене вдома один стоїть. Він і допоміг вступити до семінарії.

Зараз ви читаєте новину «Черепи предків оберігають від злочинців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі