середа, 09 липня 2008 18:53

Чехія прийме в себе американську зброю

У середу 2 тис. чехів протестували в центрі Праги біля палацу, де проходила урочиста вечеря на честь держсекретаря США Кондолізи Райс, 53 роки.

Напередодні Райс і міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберґ, 70 років, узгодили розміщення американської системи протиракетної оборони на чеській території.

Райс заявила, що радари потрібні для захисту Європи та США від можливих ракетних нападів Ірану. До 2011 року на базі у чеському місті Брдо працюватимуть 250 американських військових.

У протестах, спрямованих проти присутності збройних сил США в країні, взяли участь 2 тис. людей. Мітингувальники, серед яких були депутати чеського парламенту, тримали плакати з написами: "Кондолізо, ми тебе не кликали", "Радарам — ні, миру — так". Деякі демонстранти закликали прем"єр-міністра Чехії Мірека Тополанека піти у відставку.

Упродовж тижня протестували студенти Карлового університету, а також активісти чеського "Ґрінпісу". Вони носили майки з написом англійською "Ми не мішень".

У Росії побоюються, що ракети можуть загрожувати не Ірану, а їм. У міністерстві закордонних справ РФ заявили, що у разі розміщення систем протиракетної оборони неподалік її кордонів російські військові спрямують свої ракети на європейські бази НАТО.

Американські дипломати ведуть переговори про розміщення аналогічних систем ПРО на території Польщі.

Зараз ви читаєте новину «Чехія прийме в себе американську зброю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі