четвер, 14 серпня 2008 18:06

"Це генеральна репетиція перед війною в Криму"

Цхінвалі, Південна Осетія, Горі. Ці назви лунають у київському транспорті вже тиждень. Люди обговорюють напад Росії на Грузію й те, чи не втягнуть у війну Україну.

Людмила Довгопола, 52 роки, водій трамваю N18, що курсує від Контрактової площі до залізничного вокзалу.

— Бувало, пасажири голосно сваряться, діляться на групи. Одні кажуть, що Осетія має увійти в Росію. Інші — навпаки, це територія Грузії, так само, як у нас Крим. Усі бояться, що в Україні теж війна розпочнеться, — каже вона.

— Війна в Грузії — це генеральна репетиція перед війною в Криму, — говорить Олександр Маланічев, 65 років, майстер цеху на заводі Артема. — Такої ж думки всі мої друзі та колеги по цеху.

Пенсіонер Альберт Кравченко, 80 років, вважає, що війна на Кавказі має формальну й фактичну причини.

— Грузія намагається повернути райони, що належали їй до розпаду Союзу. І це законно. А фактична причина війни — боротьба за енергоносії. Грузія, Азербайджан і Україна намагаються створити альтернативне джерело постачання нафти. А Росія всіляко перешкоджає цьому. Вона ні перед чим не зупиниться, думка світового товариства її не цікавить. Війна може закінчитись окупацією Грузії та заміною Саакашвілі на іншого, лояльнішого до Росії. Якщо ж Україна не погодиться із перебуванням російського Чорноморського флоту в Криму, то війну розв"яжуть і проти нас.

— Я підтримую дії Саакашвілі, — каже Костянтин Крамаренко, 30 років, головбух Києво-Могилянської академії. — Грузинські війська відстоюють територіальну цілісність своєї країни. Південна Осетія має входити до Грузії. За схожим сценарієм може розгорнутися війна у Севастополі, адже там 90 відсотків мешканців мають російські паспорти. Якщо буде справді так, то я воюватиму й захищатиму українські кордони.

— Не розумію, які мотиви в Саакашвілі воювати проти осетин. Росія ж все одно поставить Грузію на коліна, — каже Ірина Білецька, 24 роки. Вона впевнена, що війни за Крим не буде.

— Хіба президентом України стане Саакашвілі, — додає Ірина.

Зараз ви читаєте новину «"Це генеральна репетиція перед війною в Криму"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі