понеділок, 25 червня 2007 18:24

Брата Саддама Хусейна засудили до смертної кари

67-річного Алі Хасана Аль-Маджида, двоюрідного брата Саддама Хусейна, називають "Хімічним Алі". Це прізвисько він отримав за наказ наприкінці 80-х застосувати проти курдів хімічну зброю — гази іприт і зарин. У неділю трибунал Іраку засудив його до повішення.

Коли американці ввели свої війська до країни, Аль-Маджида оголосили у розшук. Він стояв під п"ятим номером у списку найнебезпечніших злочинців — після Хусейна та його синів. Упіймали "Хімічного Алі" чотири роки тому.

Курди — мусульманський народ, найчисленніший серед тих, які не мають своєї держави. Найбільші курдські діаспори живуть у Туреччині, Іраку, Ірані та Сирії. За режиму Хусейна їх сприймали як ворожий владі елемент. Тому 1987-го іракська армія на чолі з "Хімічним Алі" провела операцію "Анфаль". Курдів виселяли з південних районів країни, де вони жили споконвіку. Їх або відправляли на північ, або депортували з країни. Багатьох убивали.  Під час операції загинуло 180 тис. осіб. Аль-Маджид визнав факт депортації курдів, однак винуватим у вбивствах себе не вважає. Він наполягає на тому, що курди загрожують безпеці та єдності Іраку.

— Подивіться на Туреччину, що вони там роблять! Якби знов були 80-ті, я б зробив те саме. Я, особисто я, а не Саддам Хусейн, планував операцію виселення курдів із їхніх селищ, — заявив Аль-Маджид на процесі.

Саддама Хусейна повісили 30 грудня 2006 року.

Зараз ви читаєте новину «Брата Саддама Хусейна засудили до смертної кари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі