середа, 23 лютого 2011 03:15

Білоруси повертаються до домівок у Чорнобильську зону

Автор: фото: REUTERS/Vasily Fedosenko
 

До 25-ї річниці з дня вибуху на Чорнобильській атомній електростанції білоруський уряд почав акцію із заохочення людей повертатися до своїх домівок у зоні відчуження. Запропонували пільги на комунпослуги, допомогу у ремонті та купівлі побутової техніки.

Михайло Мясникович, голова Ради міністрів Білорусі, заявив, що з точки зору екології ці території цілком безпечні. На пропозицію погодилися більше як  чверть мільйона. Повертаються здебільшого люди похилого віку. Пояснюють, що хочуть померти вдома.

— Це справжні герої. Повинен показати їхні страждання, хоч це вже нічого не змінить. Фотографую з надією, що подібні катастрофи не повторяться. Надто страшно дивитися на порожні коробки, що 25 років тому були домом, — говорить про білорусів, що повертаються, американський фотограф Людвіґ Герд. — Хоч людей не було тут так довго, це для них рідна земля.

Він уперше був у зоні відчуження за 11 років після аварії. Говорить, що відтоді зона не набагато безпечніша. Фотографії планує виставити наприкінці травня у німецькому місті Цінгст.

Вибух на Чорнобильській АЕС стався 26 квітня 1986-го. Тоді в атмосферу потрапило 190 т радіоактивних речовин. Зону у радіусі 48 км від реактора оголосили мертвою. Звідти евакуювали сотні тисяч українців, білорусів і росіян.

Зараз ви читаєте новину «Білоруси повертаються до домівок у Чорнобильську зону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі