пʼятниця, 22 лютого 2008 18:10

Без зайвих кінцівок дитина залишиться богинею

2-річна Лакшмі Татма з індійського селища Архарія в північному штаті Біхар почала ходити після операції з видалення зайвих кінцівок. Дівчинка народилася з чотирма руками й ногами. Батьки назвали її на честь чотирирукої індійської богині Лакшмі.

— Коли я вперше її побачила, то знепритомніла, — розповідає Пунам, мати дитини.

Оперував дівчинку хірург Шаран Патіл. За його словами, ця операція — справжня перемога науки над віруваннями. Коли в невеличкому селищі на кордоні з Непалом народилася дитина з чотирма зайвими кінцівками, натовпи місцевих жителів почали ходити до будинку родини Татма. Вони вірили, що в дівчинку вселилася богиня багатства, тому приносили їй дарунки і співали пісні. Люди відмовляли батьків від хірургічного втручання. Однак подружжя наважилося: маленька Лакшмі не могла не тільки ходити, але й повзати.

Хірурги приватної клініки міста Бангалор згодилися безплатно прооперувати дитину. Зайві кінцівки й органи з"явилися в неї від недорозвиненого близнюка. Ще в утробі матері вони зрослися — другий зародок мав ноги, руки й частину тулуба без голови. Він жив завдяки організму Лакшмі. Протягом 27 годин хірурги відділяли хребет і нирки близняти від органів дівчинки.

Операція пройшла вдало, й нині дитина почувається добре. Робить перші кроки й постійно усміхається. Для неї виготовили спеціальні ортопедичні апарати, які допомагають вирівняти ноги.

— Навіть із двома руками і двома ногами ми будемо вважати її втіленням Лакшмі, — каже батько дівчинки Шамбу Татма. — Донька завжди буде для нас богинею.

Зараз ви читаєте новину «Без зайвих кінцівок дитина залишиться богинею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі