пʼятниця, 01 серпня 2008 17:51

Бангладеш обростає землею

Південноазіатська країна Бангладеш обростає землею. За 30 років навколо берегів Бенгальської затоки додалося майже 1 тис. кв. км.

Нова земля з"являється завдяки осадовим породам, які змиваються з Гімалаїв. Мул несуть річки Ганг та Брахмапутра. Там, де вони впадають у Бенгальську затоку, наносів найбільше.

— Площа зростає майже на 20 квадратних кілометрів щороку, — розповідає бенгальський дослідник, доктор Мамімул Гак Саркер.

Раніше екологи ООН попереджали, що до 2050-го Бангладеш втратить 17% суші через глобальне потепління. Казали, що рівень моря стрімко піднімається і прибережну смугу поступово поглинатиме вода.

— Це правда — рівень моря збільшується, — погоджується з міжнародними експертами доктор Саркер. — Якщо вода підніметься принаймні на метр, теоретично Бангладеш може втратити 25–30% землі. Однак у прогнозах не врахували природні наноси. За рахунок них площа суші зростає, а не зменшується. До 2050 року може з"явитися ще зо тисячу квадратних кілометрів нової землі.

У країні планують побудувати дамби, які прискорюватимуть природній процес намивання берегів. Нову землю засаджуватимуть деревами. За п"ять-десять років її можна використовувати в сільському господарстві.

У Бангладеш живе майже 150 млн людей. Ця країна — одна з найбільш населених у світі. Вона розташована в дельті ріки Ганг приблизно в 10 м над рівнем моря. Щороку населення потерпає від повеней, ураганів і торнадо.

Зараз ви читаєте новину «Бангладеш обростає землею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі