понеділок, 19 травня 2008 19:12

Австралійські сувеніри приносять нещастя

Австралійські сувеніри приносять нещастя

Туристи, які беруть на згадку каміння з австралійської гори Улуру, почали поштою повертати їх назад до Австралії. Більшість стверджує, що частки скелі приносять нещастя.

Улуру офіційно належить австралійським аборигенам анангу, які здають її в оренду державі строком на 99 років. Вони вважають, що гора — священна. Брати з неї камінці або відтинати глину — не лише гріх, але й державна заборона.

Щороку національний парк Улуру відвідує близько півмільйона туристів з усього світу. Представники анангу отримують 20% від вартості кожного квитка, тому зацікавлені в туризмі й допомагають людям з екскурсіями. Однак сувенірів із гори не схвалюють.

Кілька років поспіль до адміністрації національного парку надходять листи з вибаченнями з усього світу. Нерідко люди пересилають каміння Улуру та червону глину прямо в конвертах. Просять покласти туди, де лежало.

— У мене в житті все було просто чудово, доки я не відвідав скелю в Австралії, — пише один із британських туристів. — Після того, як я взяв звідти трохи каміння, у родині почалися нещастя. Спочатку в жінки стався серцевий напад, потім у дітей усе пішло шкереберть. Нам не щастило буквально в усьому.

Якось співробітники парку отримали пакунок вагою 32 кг. У ньому було каміння з Улуру. Автор листа вибачався за крадіжку, просив віднести все назад.

— Приблизно у 25% листів люди розповідають про розлучення, хвороби, негаразди на роботі та навіть смерті, — каже професор Жасмін Фокслі, яка вивчала листи й намагалася дослідити феномен. — Я сумніваюся, що негаразди спричинюють давні аборигенські ритуали і повір"я. Гадаю, люди думають: якщо повернуть каміння, то застрахуються від невдачі і справді почуватимуться надійніше.

Зараз ви читаєте новину «Австралійські сувеніри приносять нещастя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі