середа, 11 липня 2007 18:50

Австралійські аборигени спиваються

Автор: фото: reuters/Tim Wimborne
  Корінний житель Австралії Деріл Аллен із дружиною поблизу свого будинку в місті Еліс Спрінґс
Корінний житель Австралії Деріл Аллен із дружиною поблизу свого будинку в місті Еліс Спрінґс

Наметові табори навколо австралійського міста Еліс Спрінґс не позначені на жодній карті. А тут живуть 3 тис. аборигенів. Це наслідок старого закону, який забороняв їм мешкати разом із білими. Закон скасували, але корінні жителі так і не можуть переселитися в міста. Бо не мають грошей і багато п"ють.

60-річний Деріл Аллен, представник корінного населення Австралії, сидить біля свого намету і згадує, як добре було в минулі роки:

— Я пам"ятаю старі часи, коли в нас не було алкоголю. Тоді жити було добре. Ми полювали на кенгуру, працювали чабанами. Тепер усі тільки знають, що п"ють.

В Австралії 460 тис. аборигенів. Це приблизно 2% усього населення країни. Життя корінних жителів і прибульців кардинально відрізняється. Лише один із двадцяти аборигенів має хоча б шкільну освіту. Вони живуть на 17 років менше за білих австралійців. Їх неохоче беруть на роботу. А якщо погоджуються, то тільки на низькооплачувані посади.

Через це аборигени масово спиваються. За статистикою, кожні 38 годин від алкоголю вмирає один корінний житель.

— Якщо ви нічого не можете зробити зі своїм життям, то просто сидите і пиячите. Білі австралійці нас не люблять, вважають гіршими за себе, — зауважує Аллен.

Нещодавно уряд запровадив заборону на продаж алкоголю на північних територіях, де мешкають аборигени. Також корінному населенню заборонили дивитися порнографію. Таким чином політики хочуть розв"язати проблеми пияцтва та сексуального насильства в їхньому середовищі. Аллен не вірить, що це допоможе. Каже, такі заходи не виведуть аборигенів із замкненого кола злиднів та пияцтва, в якому вони опинилися.

Зараз ви читаєте новину «Австралійські аборигени спиваються». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі