четвер, 22 березня 2007 18:37

Аварію на "Ульянівській" розслідуватимуть два тижні

Автор: фото: REUTERS/Ilya Naymushin
  Міністр надзвичайних справ Росії Сергій Шойгу разом іншими чиновниками відомства в супроводі міліцейських машин їде на шахту ”Ульянівська”, що у Новокузнецьку Кемеровської області. Ескорт супроводжує ветроліт МІ-8. На ньому тіла загиблих гірників доправля
Міністр надзвичайних справ Росії Сергій Шойгу разом іншими чиновниками відомства в супроводі міліцейських машин їде на шахту ”Ульянівська”, що у Новокузнецьку Кемеровської області. Ескорт супроводжує ветроліт МІ-8. На ньому тіла загиблих гірників доправля

Вугледобувну шахту "Ульянівська", що в місті Новокузнецьк Кемеровської області Росії, вважали одним із найсучасніших підприємств галузі. Її відкрили 7 жовтня 2002-го на 50-річний ювілей президента Росії Володимира Путіна.

Уранці 19 березня цього року там сталася аварія. Її причини з"ясовуватимуть найближчі два тижні. Стільки часу потрібно, щоб розшифрувати записи на пристроях шахти. Основною версією трагедії називають вибух метану.

Аварію на "Ульянівській" назвали наймасштабнішою серед схожих за всю історію Російської Федерації.

Уранці в середу на поверхню підняли тіла 108 загиблих. На час аварії в шахті було 203 особи. Окрім гірняків, там перебували керівники підприємства. В момент вибуху вони демонстрували представникові іноземної фірми, як діє апаратура системи виявлення газу.

Фірма "Південкузбасвугілля", якій належить шахта, стверджує, що ніякого порушення норм техніки безпеки під землею не було.  Обладнання й системи контролю на шахті — нові.

Однак відомо, що 2005-го "Ульянівську" перевіряла комісія з проблем промислової безпеки. Тоді зафіксували підвищений рівень метану. Проте вирішили, що це не загрожує життю людей.

Перших жертв трагедії ховали в середу. Губернатор області Аман Тулєєв пообіцяв виплатити сім"ям загиблих гірників 1–2 млн рублів (194–388 тис. грн) компенсації. Їхнім дітям встановлять щомісячні стипендії. Також вони матимуть змогу безплатно отримати освіту в будь-якому вищому навчальному закладі Кузбасу. Родини померлих ці заяви не втішили. Багатьом жінкам доведеться опізнавати тіла чоловіків.

21 березня в Росії оголосили національний траур. Крім загиблих гірників, цього дня вшановуватимуть пам"ять постраждалих в аварії літака Ту-134 в Самарі, що сталася 22 серпня торік. Також згадуватимуть загиблих під час пожежі у будинку престарілих міста Камишеватське Краснодарського краю. Пожежа сталася 20 березня цього року і забрала життя 63 людей.

По закінченні розслідування причин аварії шахту відбудують. Планується, що "Ульянівська" знову запрацює в липні цього року.

На шахті видобували 7 тис. т вугілля на добу. Це був рекорд для російської вугледобувної промисловості. На заплановану потужність — 3 млн т вугілля на рік — "Ульянівська" мала вийти цього року.

Зараз ви читаєте новину «Аварію на "Ульянівській" розслідуватимуть два тижні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі