вівторок, 09 жовтня 2007 17:51

Японець склав кубик Рубіка за 12,46 секунди

Минулими вихідними в столиці Угорщини Будапешті відбувся 25-й чемпіонат світу зі складання кубика Рубіка — найпопулярнішої головоломки минулого століття.

Майже 300 учасників із 33 країн на швидкість збирали кубики, поділені на 4, 9, 16 та 25 частин. Окрім цього, їм пропонували скласти головоломку однією рукою, ногами, а також із зав"язаними очима.

Переміг 16-річний японець Ю Накасіма. У п"яти спробах його середній час склав 12,46 с. Друге місце посів американець Ендрю Канґ, третє — земляк переможця Міцукі Ґунцзі. Світовий рекорд належить французу Тібо Жакіно — 9,86 с.

Головоломку вигадав 33 роки тому угорський архітектор Ерно Рубік. Нині йому 63. Він рідко з"являється на людях. Однак у неділю Рубік особисто вручив Ю Накасімі чек на $7 тис.

— Я радий, що про мого кубика не забуває нове покоління, — сказав він.

Цей винахід зробив Рубіка першим офіційним мільйонером у країнах соцтабору. У світі продали понад 300 млн екземплярів головоломки.

Ерно Рубік народився та виріс у Будапешті. Його батько був інженером, мати — поетесою. Ерно навчався спочатку на скульптора, потім на архітектора. Навесні 1974 року він пояснював студентам принципи зображення тривимірних об"єктів. Для наочності хотів показати кольорову схему.

— Я зробив великий куб, який потім поділив на чотири менших. Мені захотілося, щоб вони могли рухатися незалежно один від одного, — розповідає Рубік про появу головоломки. — Наклеїв на їхні сторони кольорові етикетки. Кілька разів повернув кубики — і зрозумів, що повернути їх у попереднє положення буде нелегко!

Пізніше інженер зробив модель із дев"яти кубиків. Щоб скласти перший кубик Рубіка, його винахідникові знадобився місяць.

В Угорщині перші кубики надійшли у продаж того ж 1974-го. За кордоном головоломку почали продавати через 6 років. Рубік запатентував іграшку, тому став всесвітньо відомим і багатим. Однак слава та гроші мало змінили його.

— Уперше він потрапив за кордон 1981 року. Ми тоді представляли іграшку у Відні, — розповідає Тібор Лаші, бізнесмен, який випустив кубик на міжнародний ринок. — Більшість угорців одразу йдуть до магазинів за прикрасами або до барів напитися. А Рубік пішов до готелю. Йому не подобалося бути далеко від родини. Він залишається таким і нині, незважаючи на гроші. Хіба що став курити дорогі цигарки. Раніше смалив якісь жахливі угорські папіроси.

1981-го кубик Рубіка виставили у Нью-Йоркському музеї сучасного мистецтва. Того ж року через головоломку вибухнув скандал. Якась німкеня розлучилася з чоловіком, тому що той проводив більше часу з кубиком, аніж із нею.

Перший чемпіонат зі складання кубика Рубіка відбувся у Будапешті 1982 року. Переміг 16-річний в"єтнамець, який навчався у США. Його результат — 22,95 с.

Відтоді математики "ламають голови" над методом якнайшвидшого складання головоломки. Нині найкоротшим вважають алгоритм британця Морвена Тіслтейта. Він вирахував, як скласти кубик за 52 рухи. Алгоритм діє для всіх 43 квінтильйонів можливих конфігурацій головоломки.

Ерно Рубік живе в передмісті угорської столиці з дружиною-дизайнеркою. Вони побралися 1977-го. За рік у них народилася донька Анна.

Окрім кубика, Рубік винайшов ще кілька іграшок.

Олексій Пажитнов винайшов "Тетріс"

Програміст Олексій Пажитнов, якому нині 51 рік, є автором комп"ютерної гри "Тетріс". 1985-го він працював у Обчислювальному центрі Академії наук СРСР над створенням штучного інтелекту. Щоб не нудьгувати на роботі, написав "Тетріс". Гра потрапила за кордон. Британська компанія "Андромеда" без дозволу Пажитнова випустила "Тетріс" на міжнародний ринок.
Протягом 10 років Пажитнов не отримував за свій винахід жодної копійки. Однак 1996-го британський суд зобов"язав "Андромеду" виплатити йому компенсацію за порушення авторських прав. Сьогодні програміст живе та працює у США.

Зараз ви читаєте новину «Японець склав кубик Рубіка за 12,46 секунди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі