вівторок, 30 жовтня 2007 16:17

Японці показали робота-рятувальника

Минулого тижня в Державному музеї науки у столиці Японії Токіо проходила Велика виставка роботів. На ній зібрали 100 машин — від зроблених вручну механічних ляльок до найсучасніших розробок.

У двох залах проходили показові виступи. Тут був робот-танцівниця у вигляді жінки в натуральний зріст. За допомогою спеціальних датчиків вона вловлює всі рухи партнера і може пересуватися в такт з ним.

Роботи-футболісти самостійно знаходять яскраво-помаранчевий м"яч на зеленому полі, підходять до нього, займають найкращу позицію для удару і б"ють. Такий самий робот, але з програмою воротаря, вміє сідати на шпагат, щоб відбити м"яч. Після цього він імітує захоплення від вдалого захисту — падає на спину, встає на ноги й робить переможні жести. На завершення демонструє традиційний японський уклін.

Цілий зал організатори виставки відвели для винаходу компанії Хонда, робота АСІМО. Це невеликий гуманоїд, 130 см заввишки, який спілкується, танцює, приносить напої, виконує прості команди, впізнає людей за обличчям і грає у футбол. У компанії вважають, що в майбутньому він стане незамінним помічником у офісах і вдома. На його розробку пішло 20 років.

Також відвідувачі виставки побачили робота, який розшукує людей під завалами. Він важить 20 кг, зовні нагадує невеликий танк. Може долати великі перешкоди, утримувати рівновагу та триматися на поверхні під нахилом до 80 градусів. Робот оснащений відеокамерою, тепловими датчиками та індикаторами вуглекислого газу. За їх допомогою він виявляє людину навіть під великим шаром пилу.

Також можна було побачити робота-собаку Айбо, робота-охоронця, -прибиральника, -гіда, -піаніста та інших.

Японія вважається світовим лідером у виробництві та розробці роботів. Ще 2004 року туті використовували 360 тис. роботів — 45% від їхньої кількості у світі.

Зараз ви читаєте новину «Японці показали робота-рятувальника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі