вівторок, 25 вересня 2007 17:07

Американський сенатор подав до суду на Бога

Минулого тижня сенатор американського штату Небраска Ерні Чемберс, 70 років, подав судовий позов на Бога. Він вимагає, щоб той відповів за злочини перед людством. Чемберс звинувачує Всевишнього в тому, що він посилає на землю повені, урагани й інші катаклізми. Бог, мовляв, відповідальний за масові загибелі та травми мільйонів жителів планети.

Сенатор вимагає ввести безстрокову судову заборону на дії Всевишнього. Він упевнений, що суд не відхилить його заяви. У Біблії сказано, що Бог всюдисущий, отже, він живе й у штаті Небраска. Тому він може постати перед судом.

— За великим рахунком, за американськими законами на Бога можна подати до суду, — пояснює "ГПУ" телефоном 52-річний Оллі Лоуренс Ґармон, суддя адміністративного суду в Атланті, штат Джорджія. — Але судове засідання ніколи не відбудеться, бо іншій стороні потрібно вручити виклик до суду. А Богові не даси його в руки.

Ерні Чемберс розлучений, має чотирьох дітей, найстаршому вже за 50. Його двокімнатний будинок розташований у "чорному" районі міста Омаха. На роботу сенатор їздить на старій "хонді". Одягається в прості футболки й джинси замість ділових костюмів. Живе на саму зарплату й не має додаткових джерел прибутку.

Уперше Чамберс потрапив до сенату 1970 року. Відтоді його переобирали 10 разів. Він став першим і поки що єдиним афроамериканцем у законодавчому органі штату.

Чемберс дуже популярний серед виборців. Завдяки його зусиллям у школах штату відмінили тілесні покарання та смертну кару для неповнолітніх і психічно хворих. Він змінив пенсійну систему так, що жінки отримали рівне з чоловіками соціальне забезпечення.

Можливо, його переобрали б іще не раз. Але сім років тому до закону Небраски внесли зміни, що дозволяють одній людині посідати сенаторське крісло лише протягом двох 4-річних термінів. Тому в виборах 2008-го Чамберс участі не братиме.

Хоча сенатор вирішив судитися з Богом, він у нього не вірить.

— Я не вірю в жодні надприродні сили, дива тощо. Я не молюся й не ходжу до церкви, — зізнається Ерні Чемберс "ГПУ". — Усі люди мають мозок, і я вважаю, що потрібно ним користуватися. Цього буде достатньо для повноцінного життя.

Сенатор пояснює, що затіяв судовий позов, щоб відстояти право жителів штату подавати одне на одного до суду з будь-якої причини. Його насправді не цікавить, чи суд розгляне справу проти Бога.

— У штаті Небраска є група людей, які хочуть заборонити так звані дріб"язкові несерйозні судові позови, — каже Ерні Чемберс. — Але в конституції сказано, що будь-який громадянин має право подати до суду на будь-кого, з якої завгодно причини. Я хочу, щоб суспільство звернуло увагу на цю проблему.

Я не молюся й не ходжу до церкви

Американські юристи визнають, що в країні є проблема з дріб"язковими позовами. Багато адвокатів погоджуються працювати з клієнтами, які приходять до суду з безглуздими звинуваченнями. Вони, а також страхові компанії на цьому непогано заробляють.

— Хоча тут для них є ризик, — пояснює Оллі Лоуренс Ґармон. — Кожен суддя має право вирішувати, чи буде він взагалі розглядати ту чи іншу справу. Якщо я вважаю, що позов беззмістовний, то можу оштрафувати й позивача, й адвоката. І навіть відібрати в нього ліцензію.

За кілька днів після того як сенатор Чемберс подав на Бога, він отримав відповідь на свої закиди. До Дугласького районного відділення суду в Омасі прийшов лист із підписом "Бог". Ніхто зі службовців не помітив, коли саме та як він з"явився.

У заяві від імені Господа йдеться, що жоден суд не може його судити, так само, як ніхто не може судити дощ, вітер, світло чи темряву. Він також відповів на звинувачення у людських нещастях і стражданнях:

— Так, я створив чоловіка й жінку. Але я наділив їх свободою волі. Тому їхнє життя залежить саме від їхніх рішень. А те, що людство часто страждає, то це тому, що ігнорує мої очевидні попередження.

Минулої п"ятниці Ерік Перкінс, юрист із техаського міста Корпус Крісті, зізнався, що це він відповів від імені Бога:

— Я подумав: "Що сказав би Господь?". Так і написав.

Роберт Лі Брок судився сам із собою

1995 року американець Роберт Лі Брук, в"язень тюрми в штаті Вірджинія, подав до суду сам на себе. Він звинуватив себе в тому, що скоїв злочин, за який тепер має відсидіти у в"язниці. Також назвав свою нав"язливу тягу до алкоголю нахабним порушенням своїх же прав. Брук вимагав від себе компенсації в розмірі $5 млн. А оскільки ув"язнені не заробляють грошей, то їх мав би виплатити штат Вірджинія. Суд відхилив позов Брука.
Інший американець Річард Ґарріс із Міссурі подав позов на пивну компанію "Анхайзер-Буш", що виробляє, зокрема пиво "Бадвайзер". Ґарріс стверджував, що його надурили. "Бадвайзер" не зробив його привабливішим для жінок, хоча в рекламі йому пообіцяли, що так воно й станеться. До того ж Ґарріс звинуватив компанію в тому, що зранку після вживання їхньої продукції погано почувається. Суд не прийняв скаргу до розгляду.
Суддя Рой Пірсон із Вашингтона подав позов на власників хімчистки, де вже вдруге загубили його штани. Він вимагав від корейської родини Чанг $67 млн компенсації. Суд спочатку відхилив позов, а потім зобов"язав виплатити Пірсону $2 тис. і повернути  знайдені штани. Однак корейці все одно збанкрутіли — ніхто не хотів віддавати до їхньої хімчистки речі після такої антиреклами.

Ганна КАНЕВСЬКА

Зараз ви читаєте новину «Американський сенатор подав до суду на Бога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі