середа, 04 червня 2008 16:19

Амазонським племенам загрожує автомагістраль

Дикі племена Амазонії можуть назавжди зникнути. Їм загрожує трансокеанська магістраль завдовжки 1000 км. Вона простягатиметься у тропічних лісах між Перу і Бразилією. Китайські будівельники переконали владу обох країн розпочати проект.

За підрахунками експертів, на території Бразилії проживає 34 племені, які ніколи не контактували з цивілізацією. На території Перу — приблизно 20. Кількість аборигенів становить 1% від 190-мільйонного населення Бразилії. Вони займають 11% території країни.

Тубільці змушені змінювати місця поселень через вирубування лісів. Антропологи припускають, що племена можуть розбиватися на дрібні угруповання, щоб обходитися меншими ресурсами і виживати.

— Теоретично, будівництво не має заважати звичайному життю цих людей, — вважає дослідник Джон Хеммінг. — Магістраль не проходитиме через їхні землі. Але коли її збудують, то там з"являться люди. Саме вони й турбуватимуть тубільців.

Антропологи кажуть, що від контакту з людьми в племенах з"являються епідемії.

— Ці люди дуже здорові, — розповідає Хеммінг. — Але надзвичайно вразливі до наших інфекцій. Для тубільців звичайна застуда або кір можуть стати фатальними. Вони не мають щеплення, тому починають хворіти й заражати одне одного. Так від контакту з людьми половина представників амазонського племені Суруі вимерла впродовж кількох років. Усі заразилися хворобами "із Заходу".

На думку Хеммінга, ще одна небезпека полягає у конфліктах між племенами. Рухаючись подалі від цивілізації, тубільці стикатимуться в лісах і відвойовуватимуть одне в одного землі. Дослідник вважає, що це також сприятиме швидкому зникненню племен.

Загалом за роки контакту з європейцями від 5 млн корінного населення Амазонії залишилося 350 тис. аборигенів.

Зараз ви читаєте новину «Амазонським племенам загрожує автомагістраль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі