середа, 22 вересня 2010 02:16

65-річного пенсіонера покусав рій бджіл

— Бджоли обліпили моє обличчя, лізли в горло, ніс та вуха. Я почав їх відпльовувати, щоб хоч якось дихати, — розповідає Ламар Лаказе, 65 років, з американського міста Кайл.

На нього напав рій комах. Лікарі нарахували 1200 укусів. Найбільше було на голові.

Чоловік увімкнув комбайн на присадибній ділянці, коли налетіли бджоли. Вони поселилися у радіаторі.

Ламар випав з кабіни. Подзвонив по мобільному дружині Луїс, але вона не відповіла. Потім набрав сина.

— Батько промовив лише одне слово "бджоли", — каже син Трей. — Тоді в слухавку почув гудіння і все зрозумів. Коли приїхав, побачив, що тато ледь тримається на ногах. Він усім тілом сперся на паркан і не рухався. Голова була чорною від комах.

Трей вилив кілька відер води на батька. Сусід Руді Сайснерос приніс вогнегасник. Тоді приїхали і пожежники. Їх викликала онучка Ламара. Вони роздягли пенсіонера й облили піною.

У лікарні йому очистили дихальні шляхи від жал та мертвих комах. Колишній перукар лікувався два тижні. Обличчя досі у синцях.

За словами експертів із техаського дослідного університету, на людей найчастіше нападають африканські бджоли. Атакують у відповідь на гучні звуки чи вібрації. Нерідко страждають голова та обличчя. Бджоли відчувають дихання жертви. Також їх приваблює волосся, темні кольори, парфуми із запахом цитрусових.

— Як правило, люди кидаються у воду, коли на них нападає рій, — говорить Ромаїта Абдул Рахім, менеджер з організації захисту від шкідників "Пестермінатор". — Але насправді комахи тільки й чекають, доки жертва винирне з озера чи басейну. Також не треба розмахувати руками і в жодному разі не можна відбиватися. Мертві бджоли виділяють речовину, яка притягує інших. Треба чимось накрити голову та обличчя. Потім мерщій тікайте. Бджолиний рій швидко не літає, але може переслідувати жертву понад 500 метрів.

Африканських бджіл також називають "бджолами-вбивцями". Вони поширені на півдні Бразилії, але для них підходить і клімат Техасу.

Зараз ви читаєте новину «65-річного пенсіонера покусав рій бджіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі