неділя, 15 липня 2007 18:21

520 днів добровольці вдаватимуть політ на Марс

Європейська космічна агенція набирає добровольців для "польоту" на Марс. У дослідному центрі в Москві шестеро людей півтора року вдаватимуть, ніби перебувають у космосі на відстані сотень світових років від Землі. Заявки на участь у проекті подали вже понад 4,5 тисячі бажаючих.

Космічна агенція організовує проект разом із Російським інститутом біомедичних проблем. Учені розрахували, що політ на Марс і назад триватиме щонайменше 520 днів. Тому їх цікавить, чи зможуть люди витримати такий довгий термін поза Землею.

Волонтери житимуть у повністю ізольованих від світу відсіках. Кожен матиме невелику спальну кімнату, медичний пункт, спільну кухню, жилу кімнату й туалет.

Житимуть вони за таким же суворим режимом, який мають справжні астронавти на борту космічного корабля. Працюватимуть вісім годин на добу — проводитимуть наукові експерименти. Потім годину матимуть на спорт і дозвілля. Спатимуть не менш ніж вісім годин.

Через 250 днів експерименту добровольці "прилетять" на Марс. Двох пасажирів висадять. Інші залишаться на кораблі. Через місяць усіх відправлять назад на Землю.

Критерії відбору охочих такі ж, як і для астронавтів. Однак більше уваги приділятимуть не фізичній, а психологічній готовності. Наприклад, для волонтерів не діятиме обмеження за зростом. Хоча в космос не літають люди, вищі за 188 см. Вони гірше переносять перевантаження при виході з атмосфери Землі.

Учені давно припускають, що на Марсі може бути життя. У червні аналіз фотографій з поверхні планети показав, що на ній є джерела з водою.

Зараз ви читаєте новину «520 днів добровольці вдаватимуть політ на Марс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі