середа, 20 серпня 2008 17:13

40 років тому СРСР окупував Чехословаччину

У ніч на 21 серпня 1968 року радянські війська разом із союзниками ввійшли до Чехословаччини. Рушили кількома колонами. Із Польщі радянсько-польський контингент був спрямований до міст Яблонець, Острава, Жиліна, Оломоуц. Із Німецької Демократичної Республіки радянсько-німецькі частини пішли на Прагу, Пльзень, Карлові Вари. А з Угорщини радянсько-болгарсько-угорське угруповання рушило на Братиславу, Банську-Бистрицю, Тренчин. Усього в операції було задіяно майже 200 тис. солдатів із п"яти соціалістичних країн Східної Європи та 5 тис. танків.

На початку 1968-го в Чехословаччині вирішили реформувати соціалізм, надавши йому "людського обличчя". Розпочалася лібералізація економіки, гласність. Цей процес назвали "Празькою весною". Реформи тодішнього глави Комуністичної партії Чехословаччини Мирослава Дубчека налякали СРСР. Тож його керівники вирішили окупувати країну й зупинити демократичні перетворення. Чеська армія не чинила опору, і протягом кількох годин союзні війська захопили край.

— Ми спокійно увійшли в країну, чехи в нас не стріляли. Мабуть, пам"ятали, як потопили в крові повстання сусідів-угорців 1956 року. Хіба що жбурляли камінням. А ще зустрічали нас плакатами "Ви нас — танками, ми вас — шайбами", — розповідає учасник тих подій, полковник у відставці, тоді старший лейтенант 69-річний Анатолій Бахін. — Командування просило нас зайвий раз не застосовувати зброї. А ось німецькі вояки з місцевими не церемонилися, стріляли раз за разом, хоч і поверх голів, били прикладами, і чехи їх боялися.

— Найбільше хотілося вберегти людей від безглуздої смерті, — згадує той час тележурналістка Каміла Моучкова. — У прямому ефірі переконувала співгромадян, щоб не вступали в дискусії з окупантами. Ми повідомляли про просування агресорів, доки за моєю спиною не виникли радянські солдати й не вивели мене зі студії.

Під час вторгнення загинуло 72 людини, приблизно сотню поранили. Майже 300 тис. чехів і словаків виїхали з країни. Зокрема кінорежисер Мілош Форман, який зняв у США фільм "Політ над гніздом зозулі".

На знак протесту студент 20-річний Ян Палах спалив себе на Вацлавській площі у Празі.

Після введення військ у країні згорнули всі реформи. Край окупації поклали горбачовська перебудова й оксамитова революція 1989 року. А 1993-го Чехія та Словаччина мирно "розлучилися", створивши дві окремі держави.

Зараз ви читаєте новину «40 років тому СРСР окупував Чехословаччину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі