четвер, 25 листопада 2010 03:15

378 людей загинули в тисняві на мосту

Автор: фото: Reuters
  Камбоджійці ходять мостом, що сполучає Діамантовий острів із материком
Камбоджійці ходять мостом, що сполучає Діамантовий острів із материком

"Жінка, що бігла переді мною, раптом упала. Не могла підвестися. Ухопила мене за талію так сильно, що я не могла поворухнутися. Подруга кричала, що треба тікати. Якби не поліція — не вибралася б", — розповідає 19-річна Кхон Срос із міста Пномпень, столиці Камбоджі.

У понеділок у тисняві на мосту завдовжки 100 м, який з'єднує Діамантовий острів зі столицею Камбоджі, загинули 378 людей. Понад 750 осіб із травмами потрапили до лікарень. Трагедія сталася близько 22.00 за місцевим часом на щорічному фестивалі води. Там зібралися майже 2 млн людей.

— Ми йшли мостом на Діамантовий острів. Назустріч почав бігти натовп. Люди штовхали один одного, діти плакали, жінки кричали. Гамір стояв неймовірний, — розповідає 23-річний Круон Гай. — Мені вдалося вижити тільки завдяки тому, що юрба підняла мене вгору. Багато людей, щоб не попасти під ноги іншим, стрибали в річку.

Так, за даними поліції, вчинили 50 камбоджійців. Більшість із них потонули. Кілька десятків людей померли від ураження електричним струмом. Трупи по домівках розвозили державними вантажівками.

Наступного дня на мосту лежало чимало брудного одягу, шльопанці, зламані сонячні окуляри.

Офіційна причина трагедії — тиснява через паніку. Нібито міст розхитався, люди почали тікали, бо думали, що він падає. Кажуть, начебто перехожих уразило електричним струмом від ліхтарів, які встановили до свята.

23 листопада у країні оголосили днем жалоби. Родинам загиблих влада пообіцяла виплатити по 5 тис. ріелів (9800 грн. — "ГПУ"). Створили три комісії. Перша з'ясовує причину трагедії, друга встановлює особи загиблих, третя вивчає причини смерті кожного.

Фестиваль води проводять щороку в листопаді. Це загальнонаціональне свято. Вшановують одну з найбільших водних артерій Азії — річку Меконг. Дійства влаштовують на Діамантовому острові. Три дні змагаються на прикрашених квітами човнах, моляться, щоб був добрий урожай рису, просять дощу. У Камбоджі живуть понад 14 млн людей, у столиці — 2 млн.

П'ять років тому в тисняві на мосту через ріку Тигр у Багдаді, столиці Іраку, загинули понад тисячу людей. Паніка почалася через чутки про терориста-смертника в натовпі.

У липні цього року в німецькому Дуйсбурзі під час музичного фестивалю "Парад любові" натовп затоптав 20 людей, 80 були травмовані.

Зараз ви читаєте новину «378 людей загинули в тисняві на мосту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі