четвер, 02 грудня 2010 03:30

271 картину Пікассо знайшли в гаражі електрика

У гаражі француза 71-річного П'єра Ле Геннека знайшли 271 роботу іспанського художника Пабло Пікассо. Ці картини коштують не менш як 60 млн євро.

Ле Геннек у вересні надіслав сину Пікассо — Клоду — 26 фотографій картин, які зберігав удома в місті Кот-да-Зур на Рив'єрі. Хотів, щоб той підтвердив їх оригінальність. Але Клод звинуватив колишнього електрика у крадіжці й заявив на нього в поліцію. Пенсіонера заарештували.

— Батько не міг віддати стільки картин, — каже 63-річний Клод, син Пікассо від його коханки Франcуази Жило. — Багато ескізів підписані. Такі малюнки він не виносив із майстерні й не міг подарувати.

Спочатку Клод думав, що сфотографовані замальовки — підробка. На них не було дати. Домовився з П'єром про зустріч. У паризький фонд художника Ле Геннек приїхав із дружиною. У валізах привезли 175 ескізів і два альбоми із 96 етюдами Пікассо. Там містилися акварельні замальовки з 1900-го по 1930 рік. У колекції також було дев'ять колажів, 30 літографій і кілька портретів Ольги Хохлової, першої дружини Пікассо, яка народилася в Ніжині.

— Ми не злодії, — запевняє дружина Ле Геннека. — У мистецтві не розбираємося. Картини хотіли передати у спадок своїм онукам.

На суді П'єр заявив, що малюнки Пікассо подарував йому 40 років тому, перед смертю. Ле Геннек встановив сигналізацію у трьох будинках художника на Рив'єрі. 1955-го працював на каннській віллі "Ля Каліфорні", згодом — у "Палаці де Вовенарг" і будинку "Нотр-Дам-де-Ві" в селі Мужен. Але потім електрик сказав, що ескізи Пікассо дісталися йому від другої дружини художника — Жаклін Роже. Митець намалював понад 400 її портретів. 1986-го 59-річна Жаклін наклала на себе руки.

Колекцію Ле Геннека конфіскували.

Пікассо залишив близько 20 тис. картин та ескізів. Його вважають найдорожчим художником у світі. Одну з його картин у травні з лондонського аукціону продали за рекордною ціною $106 млн.

Зараз ви читаєте новину «271 картину Пікассо знайшли в гаражі електрика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі