понеділок, 03 березня 2008 18:33

11-річна непальська богиня виходить на пенсію

  Саджарі Шак’я з чотирьох років виконує обов’язки богині міста Бхактапура
Саджарі Шак’я з чотирьох років виконує обов’язки богині міста Бхактапура

11-річна Саджарі Шак"я, якій у Непалі поклоняються як живій богині Кумарі, залишить божественний пост за волею батьків. Вони хочуть провести для доньки шлюбну церемонію. Дівчат з її касти одружують молодими. Саджарі з чотирьох років виконує обов"язки богині міста Бхактапура.

Кілька століть поспіль у трьох найбільших містах долини Катманду монахи й астрологи обирають по Кумарі — маленькій богині, якій поклоняються буддисти, індуїсти, а також король Непалу.

Зазвичай дівчатам, серед яких вибирають богиню, від двох до чотирьох років. Вони належать до певної касти та мають пройти багато ритуалів. Майбутня Кумарі має бути здоровою, з красивим тілом, здоровими зубами та довгим волоссям. Астрологи перевіряють її гороскоп і сумісність з гороскопом короля.

Дівчинка також має пройти ритуал перевірки на страх, під час якого її саджають на ніч у темну кімнату зі скульптурами страшних тварин. Туди вриваються переодягнені в страховиська люди вона —має мовчати, демонструючи стійкість і безстрашність богині.

Під час виконання обов"язків Кумарі, дівчинка живе у храмі. Її одягають лише в червоне. Раз на рік вона "благословляє" короля, малюючи йому на лобі червону крапку. Під час ритуалу монарх цілує їй ноги.

Гратися Кумарі може лише з кількома дітьми зі своєї касти. Вони повинні слухатися її та виконувати будь-які забаганки. Батьки богині можуть побачити її лише під час офіційних аудієнцій. Іноді дівчинка махає їм з вікна храму. Однак за її поведінкою слідкують, і кожний рух має значення.

Обов"язки Кумарі припиняються, коли дівчинка втрачає хоча б трохи крові. Богиня "виселяється" з тіла дитини, коли в неї випадає зуб, починаються місячні або вона випадково подряпається.

Кажуть, що колишнім Кумарі важко пристосуватися до звичайного життя. Існує прикмета, що одружившись на колишній богині, чоловік може померти від кривавого кашлю. Однак багато Кумарі "на пенсії" мають дітей і щасливі родини.

Зараз ви читаєте новину «11-річна непальська богиня виходить на пенсію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі