понеділок, 28 липня 2008 17:56

112-річний Френк Келловей півжиття малює у психлікарні
5

Останні 56 років Френка лікують від шизофренії
Келловей малює на рулонах паперу для упаковки м’яса, який не пропускає кров. Любить зображати тварин і машини
Підпис Келловея на одній із робіт

112-річний Френк Келловей із американського міста Таскалуза, штат Алабама, півжиття провів у лікарнях для психічнохворих. Він цілими днями малює картини.

Останні 56 років Френка лікують від шизофренії. Лікарі не розповідають історію хвороби, але кажуть, що малювання — це найкращі ліки для нього.

— Він малює увесь день, окрім часу, коли рухається або їсть, — розповідає Недра Монкріф-Креґ, директор клініки, де нині перебуває Келловей.

— Це єдине, що він робить із задоволенням. Зазвичай люди в першу чергу звертають увагу на його вік. Але мене особисто вражає його здатність відтворювати неймовірну красу на папері.

Келловей народився 1896 року. У школі провчився недовго — пішов працювати. Пам"ятає, що прокладав залізничні шляхи, рубав ліс, працював на кузні.

— Вчитися часу не було, — згадує чоловік. — Малюванням мене зацікавив учитель у школі. Із того часу це моя улюблена справа.

Френк малює фломастерами й кольоровими олівцями на рулонах паперу для упаковки м"яса, який не пропускає кров. На картинах — зображення звірів, людей, машин. Образи створює по пам"яті: люди одягнені в старомодні капелюхи, а трактори працюють на парових двигунах.

Картини Келловей часто дарував медсестрам і лікарям, кілька малюнків продав за $50. Два роки тому керівництво клініки вирішило надіслати його роботи мистецтвознавцям, картини застрахували. Невдовзі в одному з музеїв Алабами відкрилася перша виставка Френка. За рік роботи презентували в Музеї образотворчого мистецтва міста Балтимора. На відкриття своєї виставки чоловік летів на літаку — вперше у житті.

Творчістю Келловея зацікавилися й інші музеї США. Його картини демонструватимуть у кількох американських штатах.

Зараз ви читаєте новину «112-річний Френк Келловей півжиття малює у психлікарні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі