середа, 06 серпня 2008 18:20

11 альпіністів загинули на горі Чогорі

Автор: фото: livejornal.com
  33-річна Сесилія Скуг (у центрі) із чоловіком Ральфом Бае (ліворуч) підкорили найвищі точки планети. На очах дружини Ральфа накрила лавина на підступах до К2
33-річна Сесилія Скуг (у центрі) із чоловіком Ральфом Бае (ліворуч) підкорили найвищі точки планети. На очах дружини Ральфа накрила лавина на підступах до К2

11 з 25 альпіністів загинули на горі Чогорі в пакистанському Кашмірі під час льодової лавини. Група провела в горах майже півроку. Люди чекали на хорошу погоду для сходження.

Міжнародна команда складалася з досвідчених альпіністів. Більшість із них піднімалися на Джомолунгму, Ельбрус та інші гори. У команді була норвезька альпіністка Сесилія Скуг, 33 роки. Це єдина жінка, яка піднялася на всі сім найвищих вершин світу. Скуг ішла разом із чоловіком Ральфом Бае. Під час спуску з К2 жінка встигла подолати небезпечний схил до того, як піднялася курява та стався обвал. Ральф ішов за нею й загинув.

— Вона бачила, як його буквально змило уламками льоду — розповідає ірландський альпініст Пет Фелвей. — Його досі не знайшли.

Пара побралася торік. Разом вони сходили на найвищі вершини всіх континентів планети. Подружжя також побувало на Північному та Південному полюсах. Про спільні пригоди Сесилія написала книжку.

До бази після лавини дісталося менше половини групи. Майже всі отримали травми й обмороження. Лавина зірвала мотузки, на яких трималися люди. Дехто розбився на смерть, інші — замерзли. Кожен намагався врятуватися самостійно.

— Я бачив одного корейця, який звисав із мотузки догори ногами, — розповідає 40-річний голландець Вілко Ван Роєн, який вижив. — Ще один кореєць тримав його, але він перебував у шоковому стані. Вони намагалися врятуватися, але мені теж треба було йти далі.

Ван Роєн дійшов до табору на відморожених ногах. Голландець каже, що по дорозі бачив ще кілька людей.

— Я кричав їм, щоб вони трималися разом, але всі дбали про себе, — розповідає альпініст. — Кожен думав лише про свій балон із киснем, про свої мотузки тощо.

Нині пошукові операції призупинили. У горах не вщухає негода. Рятувальні гелікоптери не можуть забрати поранених до шпиталів.

Чогорі, або К2, на китайсько-пакистанському кордоні має висоту 8611 м. Це друга найвища гора у світі після Евересту. К2 вважається найнебезпечнішою вершиною світу. 30% альпіністів гине на підступах до вершини. Для підйому на К2 необхідно чекати сприятливої погоди й добре знати маршрути.

До 2005 року до вершини Чогорі дісталися 249 людей, 60 загинули. Уперше на К2 піднялися 1954-го італійці Ліно Лачеделлі та Ахілле Компаньйоні.

Зараз ви читаєте новину «11 альпіністів загинули на горі Чогорі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі