пʼятниця, 28 травня 2010 01:06

100-річний лікар консультує пацієнток

Автор: фото з сайта www.telegraph.co.uk
  Волтер Вотсон покидати практику не збирається. Колеги кажуть, що пацієнтки люблять його за почуття гумору та розповіді про медицину 1950-х
Волтер Вотсон покидати практику не збирається. Колеги кажуть, що пацієнтки люблять його за почуття гумору та розповіді про медицину 1950-х

Лікарю Волтеру Вотсону зараз 100 років. Колеги шанобливо звертаються до нього "Тато Док".

Американець почав працювати лікарем в 36 років. Прийняв пологи у 18 тис. жінок. Каже, пам"ятає лише найважчі.

1996-го у Волтера Вотсона почалися проблеми із зором. Тепер він не приймає пологи, але робить обходи і консультує щоденно по п"ять жінок. Каже, що спілкування з пацієнтками додає йому сили й оптимізму.

— Немає нічого кращого, ніж бути свідком народження нового життя, — розповідає Вотсон.

Волтер прокидається щоранку о 6.45. Робить гімнастику, снідає. На роботу приходить о 8.30.

Найстарший у світі лікар живе в місті Ауґуста, штат Джорджія. Щоб заробити собі на навчання, молодий Волтер сім років працював на фермі. Щоденно отримував 50 центів. 1939-го вступив у медичний коледж Джорджії. Практикувати почав після Другої світової.

77-річна Сабра Аллен — одна з найстаріших пацієнток Уотсона. Уперше прийшла на прийом до нього 1951 року. Лікар допоміг з"явитися на світ її п"ятьом дітям і 12 онукам.

— Він найкращий спеціаліст. Таких більше немає, — упевнена Сабра. — Мої подруги теж народжували в нього. В однієї дитина народилася інвалідом, але сама винна — впала вагітною.

Основою щасливого життя Волтер Вотсон вважає роботу, церкву і спілкування з людьми. "Завжди старайся зробити якнайкраще. Ніколи не здавайся. Рухайся вгору. Будь дамою. Будь джентльменом" — це девіз лікаря. Його підтримує дружина 85-річна Одрі. Вони в шлюбі 65 років.

Прийняв пологи у 18 тисяч жінок

Іменем Вотсона назвали жіночий центр в Ауґусті. У його холі встановили бронзову статую лікаря, який тримає немовля.

Раніше найстарішим медиком була американка зі штату Джорджія Лейла Денмарк. Практикувала у містечку Алфарета. Померла 10 років тому 102-річною.

На терені колишнього СРСР найстарішим практикуючим хірургом визнали росіянина Федора Углова. Він оперував до 100 років. 1994-го його ім"я внесли в Книгу рекордів Гіннеса. Помер Углов два роки тому, коли йому було 103. Він один із перших у світі розробив методи хірургічного лікування вад серця.

Зараз ви читаєте новину «100-річний лікар консультує пацієнток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі