вівторок, 07 серпня 2018 17:27

Земля стане непридатною для життя - вчені дали апокаліптичний прогноз

Міжнародна група вчених опублікувала дослідження з поясненнями, як можуть змінитись умови життя на нашій планеті в найближчі десятиліття. Якщо середня температура на Землі підніметься на 2 °С вище доіндустріального рівня - запустяться незворотні процеси, які зроблять окремі ділянки земної кулі непридатними для життя.

Коли людство перетне межу в +2 °С - Земля перетвориться на планету з кліматом "Теплична Земля". Це означає, що на планеті довгостроково встановиться середня температура на 4-5 °С вища за доіндустріальні показники, а рівень води в морях підвищиться на 10-60 м, повідомляє Stockholm Resilience Centre .

Автор: BBC
  Земля стане непридатною для життя
Земля стане непридатною для життя

Сьогодні температура на Землі збільшилась на 1°С від доіндустріального рівня. Кожні 10 років температурні показники зростають на 0,17 ° С. Цьому сприяє зростання кількості викидів CO2 в повітря.

"Навіть якщо ми повністю припинемо викиди парникових газів - подальше потепління продовжиться, - говорить Уілл Стеффен один з авторів дослідження з Австралійського національного університету. - Щоб уникнути такого сценарію, потрібно переорієнтувати дії людства від експлуатації до керування системами Землі".

Ліси, океани та суходіл - світові природні поглиначі вуглецю з підвищенням температур можуть самі почати виділяти CO2. Із захисників вони перетворяться на наших ворогів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Важко стане відрізнити осінь від весни. Зимою буде більше дощів, а не снігу"

"Льодовики продовжать танути і звільнять мільйони тонн газів, які підвищують температуру середовища. З дна океану підніматимуться гідрати метану, в воді збільшиться кількість бактерій. Люди продовжать вирубувати тропічні та бореальні ліси, сніжний покрив північної півкулі зменшиться. Ці процеси розхитають земну систему і вона почне виходити з рівноваги", - пише Йохан Рокстрем з Стокгольмського центру стійкості.

Автор: BBC
  Рівень води в морях підвищиться на 10-60
Рівень води в морях підвищиться на 10-60

"Ці елементи пов'язані між собою. Зміна в одній природній системі Землі може запустити принцип доміно. Зупинити подальші зміни на планеті буде дуже важко або неможливо. Коли весь ланцюг доміно впаде - на Землі з'являться місця непридатні для життя", - попереджає співавтор дослідження Йохан Рокстрем.

"Ми ще не знаємо, чи можна безпечно "припаркувати "кліматичну систему і зупинити ріст температури не досягнувши позначки + 2 °С вище доіндустріального рівня, як це передбачено Паризькою угодою. Якщо ми перетнемо цю критичну позначку - доміно почне падати" - попереджає вчений.

Автори дослідження стверджують, що екстремальні погодні аномалії, які ми зараз спостерігаємо у всьому світі, є доказом того, що Земля чутливішою до потепління, ніж вважалося раніше.

"Треба вчитися на цих екстремальних подіях і вважати їх застереженням. Ми повинні бути обережнішими і готовими до ще різкіших змін", - каже Рокстрем.

Уникнути такого сценарію можна. Для цього слід фундаментально перебудовувати відносини людства з планетою.

Автор: BBC
  "Треба вчитися на цих екстремальних подіях і вважати їх застереженням. Ми повинні бути обережнішими і готовими до ще різкіших змін"
"Треба вчитися на цих екстремальних подіях і вважати їх застереженням. Ми повинні бути обережнішими і готовими до ще різкіших змін"

"Клімат та інші глобальні зміни показують нам, що ми, люди, впливаємо на систему Землі на глобальному рівні. Як глобальне співтовариство ми також можемо управляти нашими відносинами з системою", - говорить співавтор Кетрін Річардсон з Копенгагенського університету.

Щоб Земля залишилась придатною для життя, людям доведеться до середини цього століття зупинити спалювати викопне паливо, почати насаджувати дерева, перестати вирубувати ліси, навчитись блокувати сонячні промені та розробити машини для всмоктування вуглецю з повітря.

Автор: BBC
  Машини для всмоктування вуглецю з повітря стануть необхідністю, вважають вчені
Машини для всмоктування вуглецю з повітря стануть необхідністю, вважають вчені
Льодовики в Східній Антарктиді стрімко втрачають свою вагу. У розмірах зменшився льодовик Тотті. Дослідження провели науковці з Каліфорнійського університету в Ірвайні. Вони проаналізували дані супутників NASA і оцінили зміни в льодовиковому покриві.
Зараз ви читаєте новину «Земля стане непридатною для життя - вчені дали апокаліптичний прогноз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі