вівторок, 12 січня 2021 06:16

Землетрус забрав життя понад 220 тис. людей

Землетрус забрав життя понад 220 тис. людей
Наслідки землетрусу в столиці країни Порт-о-Пренс/ Getty Images

12 січня 2010 року о 16:53 за місцевим часом на Гаїті стався землетрус силою 7 балів. Він призвів до руйнації більшої частини столиці країни Порт-о-Пренс і загибелі понад 222,5 тис. людей.

Гаїті - найбідніша країна Західної півкулі. Руйнівні землетруси були тут у 1751-му, 1770-му, 1842-му і 1946-му. Острів Еспаньола, на якому знаходяться Гаїті та Домініканська республіка, розташований між двома великими тектонічними плитами. Столиця Порт-о-Пренс практично на лінії розлому. Попри ці знання і попередження сейсмологів про можливість землетрусу, бідність країни означала, що інфраструктура і аварійні служби були неготові впоратися з наслідками стихії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шторм забрав життя трьох дітей

Наслідки були катастрофічними. Всі столичні лікарні серйозно постраждали. Так само аеропорт Порт-о-Пренса і морський порт. Були перебої зі зв'язком, основні дороги стали непрохідними, і майже 300 тис будівель були зруйновані. Більшість з них були житловими будинками.

Точна кількість жертв так і залишилася невідомою. Уряд Гаїті оцінив кількість загиблих у понад 316 тис. людей. Було переміщено близько 1 млн осіб. Населення країни – 11 млн жителів.

Багато країн надсилали гроші, допомогу, припаси і робочу силу. Аеропорт Порт-о-Пренса працював цілодобово, але не міг вмістити прибулих. Деякі припаси скидали на острів на парашутах.

Хоча гуманітарна допомога була негайною і масштабною, застаріла інфраструктура Гаїті ускладнила доставку. Через півроку після землетрусу, ситуація ще вважалася надзвичайною. Понад 1 млн людей жили в наметах, а епідемія холери, що почалася в жовтні, забрала ще понад 3,3 тис. життів. Наслідки землетрусу були відчутні протягом наступного десятиліття.

Зараз ви читаєте новину «Землетрус забрав життя понад 220 тис. людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі