неділя, 28 лютого 2021 09:20

Застрелили шведського прем'єра

Застрелили шведського прем'єра
Прем'єр Улоф Пальме / Wikipedia

28 лютого 1986 двома пострілами у центрі Стокгольма вбили прем'єра Швеції Улофа Пальме - авторитетного у світі політика, главу міжнародної неурядової організації "Незалежна комісія з питань роззброєнь". Убивця втік з місця злочину. Досі немає абсолютної певності, хто стояв за цим злочином.

Пальме був важливою фігурою у внутрішній та міжнародній політиці з 1960-х. Він проводив політику неприєднання до наддержав, що супроводжувалось підтримкою численних національно-визвольних рухів у країнах Третього світу після деколонізації, включаючи найбільш суперечливу - економічну підтримку ряду урядів країн Третього світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Швеція заборонила в'їзд жителям Норвегії

Пальме став першим главою уряду західної країни, який відвідав Кубу після революції, де виступаючи в Сантьяго, похвалив кубинських і камбоджійських революціонерів.

Будучи частим критиком зовнішньої політики США і СРСР, жорстоко критикував їх "імперіалістичні амбіції". Також критикував іспанського лідера Франциско Франко, радянського Леоніда Брежнєва, португальського Антоніу де Салазара, чехословацького Ґустава Хусаку, а також південно-африканських Джо Ворстера та Пітера Віллема Боту.

Його засудження бомбардування в'єтнамської столиці Ханої у 1972-му, і порівняння дій США з концтабором "Треблінка", призвело до тимчасового заморожування відносин між Швецією та США.

Вбивство Пальме на вулиці Стокгольму 28 лютого 1986-го було першим вбивством національного лідера в Швеції після вбивства короля Густава III у 1792-му. Воно мало великий вплив на всю Скандинавію.

Вбивцею визнали місцевого, раніше засудженого наркомана Крістера Петтерссона. Його спочатку засудили за вбивство в місцевому суді, але пізніше вирок було оскаржено в апеляційному суді.

10 червня 2020-го шведські прокурори заявили, що убивцею був Стіг Енгстрем. Зважаючи на те, що Енгстрем покінчив життя самогубством у 2000-му, влада також оголосила про закриття справи про смерть Пальме.

Енгстрем негативно ставився до прем'єр, у нього були фінансові проблеми і він зловживав алкоголем. Але, за словами головного прокурора Крістера Петерсона, слідчі так і не назвали чітких мотивів Енгстрема для вбивства Пальме.

Зараз ви читаєте новину «Застрелили шведського прем'єра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі