пʼятниця, 15 січня 2021 11:13

Запрацювала найбільша енциклопедія в історії людства

Запрацювала найбільша енциклопедія в історії людства
Бренд Wikipedia / Wikipedia

15 січня 2001-го офіційно запустили онлайн-енциклопедію Wikipedia, статті в якій може створювати і редагувати кожен. Її задумали як інструмент для розвитку іншої енциклопедії. Проте вона пережила основний проєкт і є найбільшим, найповнішим і найпопулярнішим довідником в історії людства.

1996 року Джиммі Вейлз, Тім Шелл і Майкл Девіс заснували пошуковий портал Bomis.com. Його спрямуванням була інформація для чоловічої аудиторії - спортивні заходи, автомобілі, еротичні фото. 9 березня 2000-го за ініціативи виконавчого директора порталу Джиммі Вейлза започаткували роботу над новим розділом - онлайн-енциклопедією Nupedia. Для керівництва нею запросили 32-річного доктора філософії Ларрі Сенгер.

Статті до Nupedia писали і рецензували фахівці у відповідних галузях знань. Вони проходили складну, кількарівневу підготовку до публікації. Через те, що автори і рецензенти працювали над статтями на безоплатній основі, вона повільно наповнювалась матеріалом. Це підштовхнуло Вейлза і Сенгера запустити допоміжний проєкт, матеріали до якого міг писати кожен, а найкращі з них ставали б основою для подальшого доопрацювання спеціалістами. З цією метою Сенгер запропонував використати веб-інструмент Wiki, що дозволяв редагувати базу даних через звичайний браузер, і придумав назву - Wikipedia.

Wikipedia запустили 15 січня 2001-го. Вона одразу показала неочікуваний результат - за пів року в неї додали 8 тис. статей, а до кінця 2001-го вона містила 20 тис. статей 18 мовами. У той час у Nupedia було лише 25 завершених власних статей.

Проте фінансового успіху компанії це не принесло - основним джерелом заробітку мала стати банерна реклама на сторінках енциклопедії. На початку 2002-го компанія Bomis зіткнулась з фінансовими труднощами, вдвоє скоротила штат, і, врешті, вирішила відмовитись від підтримки проєкту. 1 березня 2002 року Bomis відмовився працювати над обома енциклопедіями. Ларрі Сенгер на той момент був єдиним їх редактором. Йому запропонували працювати безоплатно. Nupedia припинила існування, а її 25 статей перейшли у Wikipedia.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська Вікіпедія встановила нові обмеження

2003 року Джиммі Вейлз заснував некомерційну організацію "Фонд Вікімедіа", за рахунок добровільних пожертв до якого організував підтримку проєкту Wikipedia. Bomis передала фонду всі технічні засоби, на яких працювала енциклопедія, і авторські права на все, що було з нею пов'язане.

9 вересня 2007-го, коли англійська частина Wikipedia подолала позначку у 2 млн статей, вона стала найбільшою енциклопедією в історії людства, перевершивши китайську енциклопедію, створену 1408 року, за наказом імператора Юнле.

1-ша стаття українською була створена 30 січня 2004-го. Зараз кількість статей українською в Wikipedia – понад 1 млн. За цим показником вона на 17-му місці серед усіх мовних розділів, на 10-му серед європейських мов і на 3-му серед слов'янських.

Зараз ви читаєте новину «Запрацювала найбільша енциклопедія в історії людства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі