середа, 12 травня 2021 18:05

"Залізний купол": Ізраїль захищає унікальна система протиповітряної оборони. Збиває 90% ракет

"Залізний купол": Ізраїль захищає унікальна система протиповітряної оборони. Збиває 90% ракет
"Залізний купол" Ізраїлю знищив за 10 років тисячі ракет / Reuters

Між Ізраїлем і палестинськими територіями останні дні тривають ракетні обстріли, внаслідок яких загинули близько 50 людей – 43 палестинці та шестеро ізраїльтян. Жертв серед жителів Ізраїлю могло бути значно більше, проте країну захищає "Залізний купол" - перша в світі протиракетна оборона, яка має 90% показник успішності перехоплення.

Сотні ракет мобільна система ППО "Залізний купол" перехопила тільки за останні дні. Про це пише The Sun.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майже 50 людей загинули від початку палестино-ізраїльського конфлікту

"Залізний купол" - мобільна система ППО Ізраїлю, призначена для перехоплення і знищення ракет малої дальності і 155-мм артилерійських снарядів, випущених з відстані від 4 до 70 км. Вона перехоплює ракети, що летять в напрямку міських районів, і збиває їх. Це перша система такого роду в світі.

Розроблена компанією Rafael Advanced Defense Systems, працює за будь-яких погодних умов, включаючи туман, пилову бурю, низькі хмари і дощ. Ізраїль сподівається збільшити дальність перехоплення купола до 250 км і зробити його здатним зупиняти ракети, що летять з кількох напрямків.

Систему використовують з березня 2011-го, а в квітні того ж року вона вперше успішно перехопила ракети "Град", запущені палестинцями з Сектору Гази. У березні 2012 року "Залізний купол" збив 90% ракет, випущених з Гази, які мали впасти в густонаселених районах Ізраїлю.

"Залізний купол" - частина майбутньої багаторівневої системи протиракетної оборони, яку розробляє Ізраїль. Кожен запуск ракети-перехоплювача коштує ізраїльським платникам податків $50 тис. "Купол" складається з ракетних батарей, які мають форму великих сірникових коробок, нахилених в сторону противника в Секторі Гази. Монітор виявляє ціль за допомогою радара і відстежує траєкторію кожної ракети. Центр управління автоматично обчислює точку перехоплення і дає команду ракеті на запуск, якщо вона летить у бік міста.

Кожна пускова установка містить 20 ракет "Тамір" з безконтактними бойовими головками. Такі батареї розташовані по всій країні. З моменту введення в дію в 2011-му комп'ютерні системи постійно оновлюють, покращують і модернізують для підвищення точності ракет.

Слово "Тамір" - абревіатура на івриті зі слів "Тіль Мейарет", що означає "ракета-перехоплювач". Кожна батарея з ракетами може захистити площу в 150 кв. км.

Зараз ви читаєте новину «"Залізний купол": Ізраїль захищає унікальна система протиповітряної оборони. Збиває 90% ракет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі