понеділок, 24 лютого 2020 13:01

Вперше почали процедуру імпічменту проти американського президента

Вперше почали процедуру імпічменту проти американського президента
Ендрю Джонсон до смерті був сенатором від Теннессі ФОТО: wikipedia

Палата представників США проголосувала за імпічмент 17-го президента Ендрю Джонсона 24 лютого 1868-го. Дев'ять із одинадцяти пунктів були щодо звільнення військового міністра Едвіна Стентона.

Джонсон став першим президентом, проти якого почали процедуру імпічменту.

1861-го Джонсон був сенатором від штату Теннессі. Він був єдиним представником південного штату, який захищав Союз після початку Громадянської війни. У 1864 році стає віцепрезидентом США. У квітні наступного року - президентом після вбивства Авраама Лінкольна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп заборонив публікувати книгу свого ексрадника, в якій йдеться про Україну

Переважно республіканському Сенату не подобалася надто поблажлива політика відносно переможеного Півдня. Майже всім ексконфедератам оголосили амністію, оголосили програму швидкого відновлення статусу для штатів, що відокремлювалися, і затвердження місцевих урядів у них, які фактично зберегли систему рабства у "Чорних кодексах".

У березні 1867-го прийняли Закон про перебування на посаді. Він забороняв президенту звільняти посадовців, призначених Сенатом, без згоди сенаторів. Саме так призначили Стентона. Джонсон призначає замість нього генерала Улісса Гранта. Але Верховний суд зупиняє призначення. 21 лютого 1968-го Джонсон знову призначає замість Стентона генерала Лоренцо Томаса. Стентон барикадується у своєму кабінеті, а Палата представників починає офіційну процедуру імпічменту.

Джонсона заарештовують. Його судять у Сенаті. Але опопнентам не вдалося зібрати дві третини голосів. Джонсон був на посаді до 1869-го.

Дональд Трамп став третім президентом США після Ендрю Джонсона і Білла Клінтона, якому Палата представників оголосила імпічмент. Імпічмент оголошений за двома представленим демократами статтями обвинувачення - у зловживанні владою та в перешкоджанні роботі Конгресу.

Зараз ви читаєте новину «Вперше почали процедуру імпічменту проти американського президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі