понеділок, 04 липня 2022 12:18

Під час протестів в Узбекистані постраждали тисячі людей

Під час протестів в Узбекистані постраждали тисячі людей
Каракалпакстан – республіка у складі Узбекистану зі столицею у місті Нукус. Фото: Telegam MAKAN.UZ

На тлі протестів в Узбекистані місцева влада повідомила про тисячі постраждалих.

Після оголошення про надзвичайний стан поліція та армія патрулюють вулиці Нукуса, пише BBC з посиланням на регіонального міністра охорони здоров'я.

"Тисячі людей травмувалися під час протестів в автономній республіці Каракалпакстан, яка входить до складу Узбекистану. Лікарні в Нукусі переповнені", – ідеться в повідомленні.

Протести почалися проти позбавлення регіону суверенного статусу й права на від'єднання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Лівії спалахнули масові протести: мітингувальники штурмували й підпалили парламент

Президент Узбекистану Шавкат Мірзійоєв повідомив про загиблих цивільних і силовиків. Про точну кількість поки що невідомо.

"Є жертви серед мирних жителів і працівників правоохоронних органів. Протестувальники здійснили деструктивні дії в Нукусі, обласному центрі. Вони кидали каміння, розпалювали багаття та нападали на силовиків", – сказав Мірзійоєв.

Каракалпакстан – республіка у складі Узбекистану зі столицею у місті Нукус. Регіон займає до 40% території Узбекистану, її населення становить 2 млн людей. 1990 року парламент Каракалпакстану ухвалив декларацію про суверенітет, однак 1993-го уклали міждержавну угоду про входження Каракалпакстану до складу Узбекистану. У документі закріплено право виходу зі складу країни, прописане також у чинній Конституції Узбекистану.

В Узбекистані відбулися масові протести після публікації нового проєкту Конституції, у якому вилучили суверенний статус Каракалпакстану та його право на від'єднання на основі референдуму.

3 липня у Каракалпакстані (автономна республіка Узбекистану) запровадили режим надзвичайного стану. Вночі там тривали протести, у місцевих пабліках в соцмережах повідомляли про зіткнення силовиків і мітингувальників.

Протести в Каракалпакстані розпочалися 1 липня. Влада ввела додаткові сили Нацгвардії. Протестувальників затримують.

Також протести відбуваються в Лівії. Мітингувальники штурмували будівлю парламенту в місті Тобрук, виступаючи проти погіршення умов життя.

Зараз ви читаєте новину «Під час протестів в Узбекистані постраждали тисячі людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі