неділя, 18 квітня 2021 08:00

Внаслідок теракту проти посольства загинули 63 людини

Внаслідок теракту проти посольства загинули 63 людини
Посольство США в Бейруті через 3 дні після атаки / Wikipedia

18 квітня 1983-го посольство США в ліванській столиці Бейруті було майже повністю зруйноване в результаті вибуху замінованого автомобіля. Загинули 63 людини, включаючи терориста-смертника. Серед них 17 американців. Постраждали 120 осіб. Теракт був здійснений в знак протесту проти військової присутності США в Лівані.

У 1975-му в Лівані вибухнула кровопролитна громадянська війна, коли палестинські та ліві мусульманські партизани боролися з ополченцями "Партії християнської фаланги", християнської громади маронітів та іншими групами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Журналіст просидів 6,5 років у заручниках

Протягом наступних кількох років втручання Сирії, Ізраїлю та ООН не призвело до вирішення конфлікту між фракціями. 20 серпня 1982-го багатонаціональні сили з участю американських морських піхотинців висадилися в Бейруті. Морські піхотинці покинули територію Лівану 10 вересня, але повернулися 29 вересня після розправи над палестинськими біженцями, влаштовану християнськими ополченцями. На наступний день перший американський морський піхотинець, який загинув під час місії, був убитий при знешкодженні бомби, а 18 квітня 1983-го було підірвано посольство США в Бейруті.

23 жовтня того ж року ліванські терористи в'їхали на вантажівці з вибухівкою в казарми морської піхоти США в Бейруті, в результаті чого загинув 241 солдат США. 58 французьких солдатів були вбиті майже одночасно під час окремого теракту, скоєного смертником. 7 лютого 1984-го президент США Рональд Рейган оголосив про припинення участі США в миротворчих силах, а 26 лютого останні морські піхотинці Америки покинули Бейрут.

Громадянська війна в Лівані тривала до 1990 року. За офіційними даними, у ній за 15 років загинули 94 тис. мирних жителів, 115 тис. були поранені, 20 тис. зникли безвісти, 800 тис. втекли з країни. Загальний збиток, нанесений країні, $6–12 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Внаслідок теракту проти посольства загинули 63 людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі