неділя, 13 червня 2021 11:18

Виявили людські останки біля концтабору Освенцим
3

Прокуратура Польщі розслідує нещодавно виявлене місце масових поховань в районі колишнього німецько-фашистського табору смерті Аушвіц у місті Освенцім на півдні країни.

Про це повідомляє польський новинний портал Onet.

Місцевий житель пан Войцех помітив близько 12 людських черепів та багато кісток на березі місцевої річки Сола (правий приток Вісли. - Gazeta.ua). Гуляючи берегом річки, чоловік помітив, що рівень води сильно знизився, тому вирішив перейти річку вброд. Вода не сягала чоловіку навіть коліна. Перейшовши річку, пан Войцех помітив, що частина берега обвалилася, оголивши кістки, дуже схожі на людські.

У польському місті Освенцім чоловік виявив на березі річки людські кістки
Фото: onet.pl
У польському місті Освенцім чоловік виявив на березі річки людські кістки
У польському місті Освенцім чоловік виявив на березі річки людські кістки

Спершу чоловік звернувся не до поліції, а до польських ютуберів із каналу History Hiking. Вони у своїх відео розповідають про знахідки часів Другої світової війни. Блогери оглянули територію і зняли відео з місця, де знайшли останки. І вже потім вони подзвонили до поліції.

Поліція та прокурори розслідують, чи можуть останки мати зв'язок із колишнім табором смерті. Про знахідку також повідомили до Інституту національної пам'яті Польщі, який розслідує злочини Другої світової війни та комуністичної доби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські солдати натрапили на концтабір у лісі

Прес-служба музею Освенцім заявила в п'ятницю, що їй відомо про знахідку та інші подібні до неї, але ця територія знаходиться поза межами периметра музею та адміністративних повноважень. Тому будь-які подальші кроки залежать від висновків слідства.

Аушвіц був одним із найбільших нацистських концтаборів, що існував від кінця травня 1940 до січня 1945 року на півдні Польщі, біля міста Освенцім. Більшість жертв були євреями. Серед закатованих нацистами в'язнів були також поляки, цигани, російські солдати та німецькі політичні в'язні. Більшість тіл були спалені в крематоріях табору.

Зараз ви читаєте новину «Виявили людські останки біля концтабору Освенцим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі