Ексклюзиви
середа, 12 травня 2021 09:01

Вірус-вимагач атакував близько півмільйона комп'ютерів

Вірус-вимагач атакував близько півмільйона комп'ютерів
Скріншот вірусу WannaCry / Windows

Атака комп'ютерного вірусу-вимагача WannaCry почалася 12 травня 2017-го. Вона зачепила понад 500 тис. комп'ютерів по світу. Загальний збиток від дії шкідливого програмного забезпечення оцінили в кілька мільярдів доларів.

Вірус вражає операційну систему Windows шляхом шифрування файлів. Він атакував урядові та комерційні установи, а також комп'ютери приватних осіб. Станом на 17 червня було інфіковано комп'ютери в 150 країнах, а їх кількість перевищила 500 тис. Вимога переказати гроші була перекладена 28 мовами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шахраї заволоділи будівлею в центрі Києва, надіславши "вірусного" листа

Вірус шифрує файли користувача, після чого виводить пропозицію протягом трьох днів заплатити за ключ дешифрування в біткоїнах еквівалент $300 для розблокування даних. Якщо потрібної суми немає, вона автоматично зростає вдвічі. На сьомий день вірус знищує дані.

Повідомлення виводиться мовою держави. Розмір викупу скрізь однаковий. Атака стала можливою через відому вразливість у Windows. Компанія Microsoft рекомендувала оновити операційну систему. Попередньо, 14 березня, компанія випустила оновлення, що нейтралізує вразливість.

Спочатку відповідальними за хакерську атаку британське видання The Telegraph поклало на групу Shadow Brokers, пов'язану з російським урядом. Проте вже в червні 2017 року британський "Національний центр з кібербезпеки" поклав відповідальність за атаку на КНДР. В грудні того ж року уряд США подав власні висновки, що відповідальність лежить на групі Lazarus Group, за якою стоїть влада Північної Кореї.

Зараз ви читаєте новину «Вірус-вимагач атакував близько півмільйона комп'ютерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути