вівторок, 23 лютого 2021 07:56

Викрали чемпіона світу з "Формули-1"

Викрали чемпіона світу з "Формули-1"
Хуан Мануель Фанхіо / Рarabrisas

23 лютого 1958-го п'ятиразовий чемпіон "Формули-1" Хуан Мануель Фанхіо з Аргентини був викрадений на Кубі групою повстанців Фіделя Кастро.

Фанхіо забрали з готелю в Гавані за день до гран-прі Куби. Через кілька годин після гонки він був звільнений цілим і неушкодженим. Викрадення мало за ціль поставити в незручне становище президента Куби Фульхенсіо Батисту, уряд якого Кастро скине 1 січня 1959-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кубі повернули статус держави-спонсора тероризму

Крім викрадення Фанхіо, гран-прі Куби затьмарила трагедія - кубинський водій Армандо Гарсіа Сіфуентес втратив керування автом на залитій олією частини вулиці та врізався в натовп глядачів. Семеро людей загинули і ще десятки отримали поранення. Катастрофа призвела до припущень, що прихильники Кастро влаштували теракт. Проте згодом з'ясувалося, що причиною появи плями була поломка в авто, яким керував аргентинець Роберто М'єрес.

Інцидент з викраденням стався в кінці легендарної кар'єри Фанхіо. Він народився 24 червня 1911-го в аргентинському місті Балькарсе. Покинув школу в 11 років, щоб працювати помічником механіка. У молодості брав участь в гонках на посилених легкових автомобілях по ґрунтових дорогах Південної Америки.

Після того, як в 1950-му почалися сучасні перегони "Формули-1", Фанхіо виграв свій перший чемпіонат світу в 1951-му. Повторив цей подвиг в 1954-му, 1955-му, 1956-му і 1957-му. Фанхіо пішов з гонок в 1958-му, заявивши, що машини стали занадто швидкими і небезпечними.

"Те, що він вижив, щоб насолоджуватися багатством, незважаючи на перегони в епоху без ременів безпеки і вогнестійкої форми, було заслугою його навичок водія і чималої удачі", - писала Times.

Фанхіо помер в Буенос-Айресі 17 липня 1995-го у віці 84 роки. Його рекорд в 5-и чемпіонатах світу з "Формули-1" залишався до 2003-го, коли німець Міхаель Шумахер виграв свій 6-ий чемпіонат. Шумахер пішов покинув перегони в 2006-му, маючи 7 титулів чемпіона світу.

Зараз ви читаєте новину «Викрали чемпіона світу з "Формули-1"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі