неділя, 23 лютого 2020 12:28

Викрали чемпіона "Формули-1"

Викрали чемпіона "Формули-1"
Фанхіо був п'ятикратним чемпіоном "Формули-1" ФОТО: dailymail

П'ятиразового чемпіона автоперегонів "Формула-1" Хуана Мануеля Фанхіо викрали кубинські революціонери 23 лютого 1958-го.

Аргентинця Фанхіо викрали з готельного номеру в Гавані напередодні перегонів. Випустили одразу після закінчення. Так прибічники Фіделя Кастро хотіли спровокувати міжнародний скандал. Хотіли, щоб під удар потрапив президент Фульхенсіо Батіста. Його скинуть 1 січня 1959-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шумахеру 50: на яких автомобілях гонщик перемагав

На кубинському гран-прі місцевий гонщик Армандо Гарсія Сіфуентес не впорався з керуванням на залитій мастилом ділянці траси і врізався в натовп глядачів. Семеро загинули, кілька десятків були поранені. Прибічники президента заявляли, що це повстанці навмисно залили дорогу мастилом. Пізніше виявилося, що воно витікало з несправної системи в автомобілі аргентинця Роберто М'єреса.

Фанхіо востаннє здобув титул чемпіона 1957-го. Наступного року пішов зі спорту. Заявляв, що автомобілі стали занадто швидкими й небезпечними. Помер 1995-го у Буенос-Айресі 84-річним. Його рекорд у 2003-му перевершив німець Міхаель Шумахер. Він пішов зі спорту у 2006-му з сімома кубками.

Найкращий пілот усіх часів. Нині на це звання заслуговують декілька пілотів. Зокрема, Фанхіо, Міхаель Шумахер і Айртон Сенна. Сам Міхаель Шумахер у документальному фільмі про Формулу 1 казав, що найкращим безумовно є Хуан Мануель Фанхіо.

Зараз ви читаєте новину «Викрали чемпіона "Формули-1"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі