Ексклюзиви
пʼятниця, 15 січня 2021 07:01

Відбулася спроба комуністичного перевороту

Відбулася спроба комуністичного перевороту
Роза Люксембург / Wikipedia

15 січня 1919-го праві воєнізовані формування придушили переворот, який організувала у Берліні група радикальних соціалістів-революціонерів. Під час придушення вбили лідерів перевороту - Карла Лібкнехта і Розу Люксембург.

Поразка Німеччини в І світовій війна в листопаді 1918-го та важкі соціально-економічні умови, які настали опісля, включаючи нестачу їжі, змусили багатьох німецьких соціалістів радикалізуватися. Хоча партія Соціал-демократів, як і раніше була найбільшою в Рейхстагу, кількість її членів скоротилося на три чверті.

На той час меншість, яка вийшла з партії соціалістів, утворила свою "Незалежну соціалістичну партію". Її очолили революційні марксисти Роза Люксембург і Карл Лібкнехт.

У 1916-му Люксембург під псевдонімом Юніус опублікувала трактат, в якому звинувачувала владу Німеччини, що втягнула країну в війну за імперіалістичні та капіталістичні інтереси. Вона писала, що соціал-демократи зрадили німецький робітничий клас, і єдиним виходом є міжнародна класова революція, подібна до тієї, яку згодом почав Володимир Ленін і більшовики в Росії в 1917-му.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вулицю Рози Люксембург перейменують на Раїси Кириченко

6 січня 1919-го, за кілька тижнів до мирної конференції в Парижі, яка визначить майбутнє Німеччини, революціонери зібралися в Берліні, щоб почати революцію. Люксембург закликала послідовників не робити спроб державного перевороту, доки не отримають достатню суспільну підтримку. Проте не змогла стримати своїх соратників, а тому очолила.

Повстанці почали атаки урядові будівлі 10 січня. Під час придушення повстання Люксембург і Лібкнехт були схоплені та вбиті. Їхні тіла, викинули у канал, з якого виловили тільки через 5 місяців.

Зараз ви читаєте новину «Відбулася спроба комуністичного перевороту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути