пʼятниця, 24 липня 2020 17:53

Від жалю до скорботних дзвонів. Як світ відреагував на перетворення собору Софії на мечеть
7

День, коли собор Святої Софії став мечеттю
Фото: Reuters
День, коли собор Святої Софії став мечеттю
День, коли собор Святої Софії став мечеттю
День, коли собор Святої Софії став мечеттю
День, коли собор Святої Софії став мечеттю

Унікальна подія сталася в турецькому Стамбулі зранку п'ятниці, 24 липня. У колишньому християнському храмі - соборі Святої Софії - вперше за 86 років проголосили мусульманську молитву.

Це не залишило християнський світ байдужим, пише Assotiated Press.

Скорботний дзвін у Греції і "день жалоби" в Штатах

Дуже болісно цю новину сприйняли в Греції. У деяких містах країни пролунав скорботний дзвін. На Кіпрі за рішенням архієпископа Хризостома траурний дзвін почався о 12:00 і звучав протягом 5 хвилин. Кіпрський архієпископ назвав вчинок Туреччини "свавільним, неприпустимим і злочинним".

А офіційний представник уряду Греції Стеліос Петсас зазначив, що це створить "нездоланний розрив між Туреччиною і християнським світом".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ердоган прирікає Туреччину на занепад"

Також керівники православних християнських церков у Сполучених Штатах оголосили "день скорботи" з приводу перетворення колишнього християнського храму на мечеть.

Так, в Нью-Йорку Грецька православна архиєпархія Америки назвала цю подію "порушенням всіх стандартів релігійної гармонії і взаємної поваги". Єпископ Константинопольської православної церкви, архієпископ Американський Елпідофор зустрівся з президентом США Дональдом Трампом і віцепрезидентом Майком Пенсом для обговорення питання реконверсіі.

Стурбованість ЮНЕСКО

Ситуація з Собором Святої Софії також глибоко засмутила ЮНЕСКО, оскільки унікальна будівля 1985 року була внесена до переліку Світових надбань. Собор став музеєм і перетворився на один із найбільш відвідуваних.

"Собор Святої Софії є ​​архітектурним шедевром і унікальним свідченням взаємодії Європи і Азії протягом століть. Його статус музею відображає універсальний характер його спадщини", - сказала генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азулай.

В організації зазначили, що рішення президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана з приводу собору було одноосібним і з ЮНЕСКО ніяк не обговорювалося. Однак це просто необхідно було узгодити, оскільки Свята Софія славиться величезними візантійськими мозаїками, які були створені VIII-XIV ст.

Ці мозаїки вже закривали шаром штукатурки в той час, коли завойовники Константинополя 1453 року переробили православний собор на мечеть. Малюнки були знову виявлені XX ст. і відновлені.

Візантійські фрески закрили тканиною

Турецька влада запевнила, що не чинитиме з фресками такого, як завойовники Константинополя. Навіть незважаючи на заборону зображення живих істот в мечетях, відповідно до ісламу.

В управлінні у справах релігії повідомили, що малюнки, які будуть перед очима тих, що моляться, закриватимуть тканиною на 15 хвилин 5 разів на день.

Туреччина також присягнулася захистити артефакти Святої Софії і заявила, що вона буде відкрита для відвідування мусульманами і немусульманами в неробочий час.

Реакція Папи Римського

Папа Римський Франциск відреагував на зміну статусу собору Святої Софії раніше - після того, як 10 липня турецький суд анулював рішення від 1934 року про перетворення собору Святої Софії на музей.

"Я думаю про Стамбул, думаю про Святу Софію, і я дуже засмучений", - сказав він 12 липня під час недільної меси у Ватикані.

Храм Айя-Софія відкрився 27 грудня 537 року. Його заснував християнський імператор Юстиніан. Коли Константинополь захопили османи і Візантійська імперія впала - 1453 року собор переробили на мечеть.

1934-го засновник сучасної турецької держави Кемаль Ататюрк перетворив собор у музей, а ЮНЕСКО включило його до списку Всесвітньої спадщини.

Міністри закордонних справ країн ЄС розкритикували рішення Туреччини перетворити Собор Святої Софії у Стамбулі на мечеть.

Зараз ви читаєте новину «Від жалю до скорботних дзвонів. Як світ відреагував на перетворення собору Софії на мечеть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі