пʼятниця, 14 квітня 2023 11:19

Від вибуху корабель вагою 4 тис. тонн викинуло на берег

Від вибуху корабель вагою 4 тис. тонн викинуло на берег
Дим з гавані / Wikipedia

14 квітня 1944 року через трагічну випадковість вибухнуло біля причалу в доках індійського міста Мумбаї вантажне судно "Форт Стікін". Загинули приблизно 1300 людей. Ще понад 3 тис. були поранені.

"Форт Стікін" - канадське судно, вагою 8 тис. т. Воно вийшло з англійського Біркенхеда 24 лютого й зупинилося в пакистанському Карачі, перед тим, як вирушати до МумбаЇ. Корабель перевозив сотні тюків бавовни, золоті злитки та, зокрема, 300 т тротилу. За незрозумілих причин бавовна зберігалася на рівень нижче тротилу попри відомий факт, що бавовна схильна до займання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У столичному приватному будинку стався вибух

У середині корабля помітили дим, що курився від тюків із бавовною. До корабля вислали пожежників. Майже 60 пожежників намагалися загасити пожежу впродовж дня. Під час гасіння тротил не вивантажили.

Зрештою, пожежникам наказали покинути корабель, але вони й далі гасили вогонь у доках. Тротил зайнявся та о 16:07 стався вибух. Сила його була такою, що викинула 4000-тонний корабель із бухти на суходіл. Вікна в будинках у радіусі кількох кілометрів навколо повилітали. За 2 км знайшли золотий злиток із корабля, вагою 12,7 кг і вартістю кілька тис. доларів. Усі, хто був поруч із кораблем, загинули.

12 інших кораблів у доках затонули чи були серйозно пошкоджені. Всюди в порту спалахнули пожежі, що спричинили нові вибухи. Для боротьби з пожежами ввели війська. Деякі будівлі знесли, щоб запобігти розповсюдженню вогню. Порт Мумбаї ще 3 дні був небезпечним.

Зараз ви читаєте новину «Від вибуху корабель вагою 4 тис. тонн викинуло на берег». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі