вівторок, 22 червня 2021 11:53

Великий Барʼєрний риф опинився під загрозою зникнення

Великий Барʼєрний риф опинився під загрозою зникнення
Австралію закликали вжити прискорених заходів із боротьби з глобальним потеплінням. Фото: pixabay.com

ЮНЕСКО хоче внести Великий Барʼєрний риф в Австралії до списку обʼєктів Всесвітньої спадщини, які перебувають у небезпеці.

Довгострокові перспективи екосистем рифа погіршилися, повідомляє BBC. При цьому процес їхньої деградації виявився швидшим і масштабнішим, ніж очікувалося.

На думку вчених, причиною серйозного пошкодження рифа стало підвищення температури моря унаслідок глобального потепління. За останні пʼять років зафіксували кілька випадків знебарвлення. У звіті ЮНЕСКО зазначили, що попри зусилля австралійського уряду, не вдалося досягти ключових цілей щодо поліпшення якості води.

Культурний орган ООН закликає Австралію вжити прискорених заходів із боротьби з глобальним потеплінням. Уряд країни заявив, що виступає проти такої рекомендації, адже її ухвалили начебто на основі застарілих даних. Новий статус рифа може допомогти усунути загрози, але й вплине на туризм і тисячі робочих місць в Австралії. Рішення планують ухвалити на сесії ЮНЕСКО 16-31 липня.

Якщо Великий Барʼєрний риф усе ж внесуть у список, це стане першим випадком, коли природний обʼєкт Всесвітньої спадщини опинився в переліку тих, що перебувають під загрозою, насамперед через вплив змін клімату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загрожує опустелювання: Україна переходить у зону погодних катаклізмів

Спека, що охопила захід США, б'є одночасно сотні температурних рекордів за понад тисячу років та створює передумови для масштабних пожеж та історичної посухи. У Техасі та Каліфорнії оператори електромереж просять жителів економити енергію, щоб уникнути тривалих відключень. Учені намагаються вивчити зміни клімату, що мають ознаки посухи.

Зараз ви читаєте новину «Великий Барʼєрний риф опинився під загрозою зникнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі