середа, 09 жовтня 2019 10:16

Вчені з'ясували причину загибелі останніх мамонтів на Землі

Вчені з'ясували причину загибелі останніх мамонтів на Землі
Вчені проаналізували зуби останніх мамонтів. Фото: з відкритих джерел

Останні шерстисті мамонти вимерли на острові Врангеля у Північному Льодовитому океані 4 тис. років тому. Дослідники назвали ймовірну причину їхньої швидкої смерті.

Вчені міжнародної групи дослідників планували провести ізотопний аналіз великої кількості зубів і кісток мамонтів із усього світу, щоб дізнатися більше про зміни навколишнього середовища, у якому жили тварини.

Вивчаючи ізотопи вуглецю, азоту, сірки та стронцію, дослідники на чолі з геохіміком Лаурою Арппе з Фінського музею природної історії сподівалися відтворити зміни в природному середовищі, зіставивши їх зі змінами у раціоні та середовищі проживання мамонтів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генетики клонують вид коня, який вимер 4 тис. років тому

Для шерстистих мамонтів на рівнинах Росії й України, а також на острові Святого Павла, які вимерли 11 тис. років тому, результати показали, що незадовго до загибелі ізотопи в їхніх кістках кардинально змінилися, що, у свою чергу, говорить про суттєві зміни в навколишньому середовищі та раціоні мамонтів.

Популяція ж острова Врангеля не показала зміни у ізотопах вуглецю й азоту 10 тис. років тому. Але аналіз ДНК показав, що у мамонтів острова Врангеля були мутації, які впливали на їхній жировий обмін. Команда вважає, що суворі короткострокові погодні явища могли зіграти свою роль. Наприклад, дощ взимку, який міг заморозити землю та зробити їжу недоступною.

Із дослідження ДНК, проведеного 2017-го, відомо, що невеликий і такий, що зменшувався, розмір популяції острова Врангеля призводив до згубних генетичних мутацій, а аналіз ізотопів може свідчити про зниження якості питної води.

"Легко уявити, що популяція мамонтів, можливо, уже ослаблена генетичним погіршенням і проблемами якості питної води, могла загинути після чогось на кшталт лише одного екстремального погодного явища", - сказав учений-геолог Ерве Бочеренс із університету Тюбінгена, Німеччина.

Вчені з Університету Кіндай в Японії заявили, що їм вдалося частково повернути до життя клітини мамонта.

Зараз ви читаєте новину «Вчені з'ясували причину загибелі останніх мамонтів на Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі