четвер, 29 жовтня 2020 18:03

Вчені виявили новий вид коронавірусу

Вчені виявили новий вид коронавірусу
Фото: Reuters

Вчені виявили новий вид коронавірусу і назвали його 20A.EU1.

Наразі він швидко поширюється країнами Європи. Про це повідомляє FT з посиланням на дослідження вчених зі Швейцарії та Іспанії, опублікованому на сайті Базельського університету.

"Друга хвиля пандемії в Європі може бути пов'язана з мутацією коронавірусу серед іспанських сільськогосподарських робітників. З літа 2020 року він поширився по більшій частині Західної Європи і на сьогодні на нього припадає значна частка нових випадків зараження Covid-19. Мутований коронавірус отримав назву 20A.EU1, а ключову роль у його розповсюдженні зіграли люди, які поверталися з відпусток в Іспанії" - з'ясували вчені.

Генетик Базельського університету та автор статті Емма Ходкрофт переконана, що швидке поширення 20A.EU1 показує, що карантинні заходи були недостатніми для стримування пандемії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дослідження довели безпечність перельотів під час коронавірусу

"Вірус 20A.EU1 не схожий ні на одну відому версію вірусу Sars-Cov-2. Крім того, в статті йдеться про те, що до нього була відома мутація, яка привела до появи штаму коронавірусу D614G. Вчені впевнені, що він зробив вірус більш заразним", - розповіла вона.

Водночас, за словами вченого із Вищої технічної школи Цюріха Тані Штадлер, отримані за останній час зразки вірусу з усієї Європи базуються саме на цьому варіанті коронавірусу.

Ще один співавтор дослідження Іньякі Комас припускає, що новий вид коронавірусу міг швидко розповсюдитися завдяки первісному спалаху.

Коронавірус може викликати довгострокові порушення когнітивних функцій людського мозку. Учені з декількох університетів США та Великої Британії знайшли серйозні проблеми зі здоров'ям мозку пацієнтів, які перехворіли на Covid-19. Ці проблеми проявлялися протягом місяців після хвороби.

Зараз ви читаєте новину «Вчені виявили новий вид коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі