четвер, 28 вересня 2023 07:50

Вбивають їх, рятують нас – винайшли головні ліки в історії медицини
5

"Коли прокинувся на світанку 28 вересня 1928-го, я не планував революцію в медицині своїм відкриттям першого в світі антибіотика або бактерії-вбивці", – такий запис у своєму щоденнику зробив Олександр Флемінг, вчений, який винайшов пеніцилін.

2007-го читачів "Британського медичного журналу" попросили визначити найважливішу подію в історії медицини. Вони проголосували за відкриття доктора Флемінга.

Історія відкриття пеніциліну почалася до Флемінга. Закінчилась - після нього. Та все ж основну роль у відкритті антибіотиків зіграв саме він.

Автор: http://medrada.in.ua
  28 вересня 1928 рокуОлександр Флемінг відкрив пеніцилін
28 вересня 1928 рокуОлександр Флемінг відкрив пеніцилін

3 вересня 1928-го вчений повернувся з місячних літніх канікул до своєї лабораторії. Там у чашці Петрі він вирощував стафілококи. В одній із них знайшов синьо-зелену цвіль. Флемінг уважно роздивився чашку і помітив: навколо цвілі не було бактерій. У цей момент сталося найбільше відкриття в тисячолітній історії медичної науки.

Сказати, що відкриття пеніциліну сталося випадково, не можна. 47-річний вчений мав великий досвід у бактеріології - він знав, що шукає. Та одразу чоловік не зрозумів, наскільки йому пощастило знайти в медичній чашці саме той тип цвілі, Penicillium notatum, який вбиває найширший спектр бактерій.

Удача разом із підготовленим розумом і розвиненою уявою зробили можливим відкриття. Але після нього почалися невдачі. Вчений помітив вплив пеніциліну на розвиток бактерій. Але зрозуміти, в яких умовах він починає вбивати мікроби, вчений не зміг. Одного дня пеніцилін з'являвся, наступного - ні. Флемінг вирішив більше не витрачати час на вивчення цвілі. Публікував результати своїх досліджень і перейшов до вивчення сульфаніламідних препаратів. За спостереженнями вченого, ці хімічні речовини теж труїли бактерії. Частіше ж вони труїли пацієнта.

Автор: http://medrada.in.ua
  Цвіль Penicillium notatum вбиває найширший спектр бактерій
Цвіль Penicillium notatum вбиває найширший спектр бактерій

Перш ніж відмовитись від подальших досліджень, Флемінг все ж встиг встановити, що пеніцилін працює проти багатьох видів бактерій, він ефективний при розведенні, а піддослідні миша і кролик його добре перенесли.

Відкриття було дійсно видатним. Але наукова спільнота сприйняла його з байдужістю. Так у Флемінга виникла проблема – йому треба було переконати інших вчених у важливості свого відкриття.

Флемінг, як і більшість вчених, був дуже уважним, але переконливо говорити він не міг. 13 лютого 1929-го він виступив перед лікарями з Медичного дослідницького клубу в Лондоні. Зробив все можливе, щоб не зацікавити аудиторію своїм виступом. Його монотонне бурмотіння не викликало у колег жодного коментаря чи запитання. Так про винахід Флемінга забули на 10 років.

1939-го Рада медичних досліджень в Англії отримала грант американського Фонду Рокфеллера на дослідження хімічних речовин, які викликають антибактеріальну дію. Тобто на вивчення цвілі Penicillium notatum.

1940-го вони отримали 1250 фунтів на своє дослідження. Вчений Норман Хітлі взявся за роботу. Він продовжив вивчення пеніциліну на тому місці, де зупинився Олександр Флемінг.

Автор: http://medrada.in.ua
  Норман Хітлі вирощував цвіль знову і знову. У березні 1940 вчений ввів перший мл розчину пеніциліну миші
Норман Хітлі вирощував цвіль знову і знову. У березні 1940 вчений ввів перший мл розчину пеніциліну миші

Весь наступний рік Хітлі вирощував цвіль. Для цього варив бульйон. Коли на ньому з'являлась цвіль, вчений починав експериментувати: додавав цукор, дріжджі, сіль. Цвіль була була дуже вибагливою. Часто хворіла і вмирала. Та Норман починав вирощувати її знову.

Згодом йому вдалося зібрати перший міліграм активної речовини. Ще згодом - 10 мг. У березні 1940-го вчений ввів в організм миші 1 мл водного розчину пеніцилін. Миша почувалась нормально. Це означало, що пеніцилін був нетоксичним для ссавців.

Потім вчений Говард Флорі долучився до роботи. Він ввів 20 мл у хвостову вену хворої піддослідної миші. Потім ввів ще одну дозу препарату. Миша вижила. Вижив і пеніцилін. Бактерії почали помирати.

Автор: http://medrada.in.ua
  У лютому 1941 року Говард Флорі зробив першу ін'єкцію пеніциліну людині
У лютому 1941 року Говард Флорі зробив першу ін'єкцію пеніциліну людині

Це було справжнє відкриття. Незабаром вчені виростили достатню кількість пеніциліну і провели перші дослідження на людині. У лютому 1941-го людині зробили першу ін'єкцію пеніциліну. Пацієнта знайшли легко. У той час кожна лікарня мала септичну палату, заповнену пацієнтами з гнійними запаленнями. Лікували їх 1941-го перев'язками і відпочинком. Половина з них помирали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пеніцилін викликає розлади роботи мозку дітей

Альберт Олександр лежав у такій палаті в лікарні Редкліфа. Його хвороба почалася у вересні 1940-го. Тоді він працював у своєму саду і поколов обличчя шипами троянд. Запалення дійшло до лівого ока. У лютому 1940-го око видалили. Далі інфекція поширилася на легені та плече. Чоловік страждав від сильного болю. Очі, шкіра голови, обличчя, рук гноїлися.

Автор: http://medrada.in.ua
  До 1943 року налагодили  великомасштабне виробництво пеніциліну
До 1943 року налагодили великомасштабне виробництво пеніциліну

12 лютого 1941-го Альберту ввели 200 мг пеніциліну внутрішньовенно. Лікування продовжили - кожні 3 години йому вводили ще по 100 мг. Всього зробили 4 уколи. Через 24 год. чоловікові значно покращало. Спала температура, повернувся апетит. Пацієнт почав одужувати. Але запасів пеніциліну більше не було. Через 3 тижні Альберт помер. Так вчені зрозуміли - лікування треба продовжувати, доки інфекція не зникне зовсім. Потрібно було створювати великомасштабне виробництво пеніциліну.

Вченим вдалося налагодити виробництво достатньої кількості нових ліків. 1943-го від сепсису вилікували кілька сотень пацієнтів. 1944-го – вже кілька десятків тисяч.

Зараз ви читаєте новину «Вбивають їх, рятують нас – винайшли головні ліки в історії медицини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі