середа, 21 грудня 2022 11:06

Спецтема: Війна Росії проти України

"У протистоянні російському деспоту, українці захистили своїх сусідів" - The Economist

"У протистоянні російському деспоту, українці захистили своїх сусідів" - The Economist
Ілюстрація до статті в The Economist / The Economist

Матеріал у британському діловому виданні The Economist

Зазвичай важко вибрати країну року за версією The Economist. Наші журналісти та редактори звичайно починають із вільних дебатів, у яких сперечаються про півдюжини країн, включених у шорт-лист. Але цього року, вперше відколи ми почали називати країни року в 2013 році, вибір очевидний. Це може бути лише Україна.

Честь, зазвичай, дістається країні, яка, на наш погляд, найбільше покращилася за попередні 12 місяців. Таким чином, Україна в певному сенсі – незвичайний вибір, бо життя більшості українців значно погіршилося після непровокованого вторгнення Володимира Путіна в їхню країну у лютому. Безліч людей загинули. Міста зруйновані та спалені. Мільйони людей залишили свої домівки. Економіка країни скоротилася приблизно на третину. Через російські атаки багато українців тремтять у темряві й без електрики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми вдарили по найбільш захищеному ядерному об'єкту РФ" - Валерій Рябих

І все таки українці цього року проявили себе. Виділяються чотири їх якості. Перша – героїзм. Коли розпочалося вторгнення, більшість людей думали, що Україну розчавить набагато більший сусід. Багато хто зрозумів би, якби захисники України розбіглися. Путін явно сподівався, що українська армія здасться. Його війська прибули у парадній формі, готові до параду перемоги, але майже без продовольства.

Захищаючись від агресора, який оспорював право України існувати, українці набули нового відчуття державності

Українці стояли й билися. Президент Володимир Зеленський, відкидаючи пропозиції Заходу вивезти його з Києва, нібито огризнувся, що йому потрібні "боєприпаси, а не евакуаційний транспорт". Подібний характер виявили й прості українці. Професори, сантехніки та зірки естради стікалися в армію, змінюючи зручні ліжка на морозні окопи та ризик болісної смерті. Вони йшли у бій за боєм і розгромили росіян. Захищаючись від агресора, який заперечував право їхньої країни на існування як незалежної держави, вони набули нового відчуття державності.

Вони також виявили винахідливість. Помітили слабкості ворогів, підірвали їх запаси пального та боєприпасів, швидко навчилися користуватися новою західною зброєю. Передали прийняття рішень польовим офіцерам, зробивши свої підрозділи більш спритними та адаптованими, ніж працьовиті, ієрархічні росіяни. Спритно користувалися допомогою дружніх спецслужб, особливо американських, тоді як їхні вороги боролися наосліп. А іноді й видавали свої позиції, дзвонячи по відкритих лініях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Героїзм, винахідливість, стійкість, натхнення: The Economist назвав Україну країною року

Українці також показали стійкість. Коли вдома немає води, топлять сніг. Коли немає електрики, знаходять тепло та світло в кафе з дизельними генераторами або сплять в офісах, де працюють, у багатьох з них зараз є бомбосховища та вода у пляшках. Жахи, які Путін продовжує завдавати їм, схоже, не вплинули на їхній бойовий дух.

І, за рідкісними винятками, вони не відповіли на військові злочини військовими злочинами. Російські війська регулярно бомбили мирних жителів, катували полонених та грабували села. Навпаки, російські військовополонені вражені, як добре з ними поводяться. Певною мірою це пов'язано з тим, що Україна – не нацистська держава, як стверджує Путін. А демократія, в якій людське життя має цінність. Вона має свої недоліки, насамперед корупцію, але її влада і народ відкидали путінізм ще до війни, а тепер відкидають його ще більш рішуче.

Якби Путін завоював Україну, він міг би напасти на Молдову або Грузію, чи загрожувати країнам Балтії

У протистоянні російському деспоту, українці захистили своїх сусідів. Якби Путін завоював Україну, він міг би напасти на Молдову або Грузію, чи загрожувати країнам Балтії. Україна показала, що аутсайдери можуть протистояти хуліганам, навіть величезним. Таким чином, це було натхненням не лише для місць із хижими сусідами, такими як Тайвань, а й для пригноблених людей по всьому світу. Багато тиранів поширюють велику брехню, щоб виправдати свої злочини, і нав'язують свою волю за допомогою терору. Українці показали, що брехню можна викрити, а терору протистояти. Їхня боротьба далека від завершення. Але їхній приклад у 2022 році був неперевершеним. Слава Україні!

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"У протистоянні російському деспоту, українці захистили своїх сусідів" - The Economist». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі