четвер, 26 листопада 2020 15:45

В ООН розповіли, як пандемія знищує роботу за рівність чоловіків і жінок

В ООН розповіли, як пандемія знищує роботу за рівність чоловіків і жінок
Жінки до пандемії на догляд за дітьми витрачали приблизно 26 годин на тиждень, під час пандемії — приблизно 31 годину. Фото: pixabay

Жінки та чоловіки через пандемію змушені перебувати вдома та виконувати більше хатніх справ, ніж у період до карантину.

Водночас домашні обовʼязки беруть на себе переважно жінки, повідомили у звіті "ООН-Жінки".

До часів коронавірусу не було точних даних про те, скільки саме часу жінки та чоловіки витрачають на роботу по дому. Але було точно відомо, що в жінок цей показників втричі вищий, аніж у чоловіків. В ООН заявили, що головне в цьому дослідженні не те, що збільшилася кількість хатніх справ, а те, хто бере на себе їхню левову частку, хоча можна поділити порівну. ООН вивчила дані з 38 країн й зʼясувала, що зараз жінки роблять більше неоплачуваної хатньої роботи. Окрім цього, час на прибирання збільшився - в умовах поширення вірусу воно стало ретельнішим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україні дадуть $7 млн на боротьбу з насильством

Жінки до пандемії на догляд за дітьми витрачали майже 26 год. на тиждень, під час пандемії - близько 31 год. Чоловіки до кризи витрачали майже 20 год. на тиждень на догляд за дітьми, зараз ця цифра збільшилася до 24 год. Хоч обоє батьків й почали більше часу витрачати на дітей, але в жінок цей показник все одно більший. У середньому це 30 год. на тиждень, що майже еквівалентно повному оплачуваному робочому тижню. Жінки також беруть на себе догляд й за іншими членами родини. Так, наприклад, батьки отримують допомогу переважно від доньок, ніж від синів.

"Усе, над чим ми працювали, на що пішло 25 років, може бути втрачено за рік", - сказала заступниця виконавчого директора структури "ООН-жінки" Аніта Бхатія.

За її словами, існує реальний ризик повернення гендерних стереотипів 1950-х. В ООН викликає тривогу й той факт, що більше жінок, аніж чоловіків, добровільно пішли з роботи через збільшення хатніх справ. ООН попереджає, що зменшення кількості працюючих жінок негативно впливатиме не тільки на добробут жінок, але і на їх економічний прогрес і незалежність. Через економічні наслідки пандемії мільйони людей опиняться у "крайній убогості", причому жінки й дівчата постраждають найбільше. За даними ООН, до кінця цього року 13% жінок і дівчат у світі - 469 млн осіб, житимуть у крайній убогості.

В організації заявили, що уряди не всіх країн взяли до уваги збільшення домашньої неоплачуваної роботи. Так, наприклад, Аргентина збільшила щомісячні виплати дитячої допомоги. Австралія і Коста-Ріка подбали про те, щоб служби по догляду за дітьми працювали й під час локдауну. Австрія, Італія і Кіпр надали працюючим батькам додаткову оплачувану відпустку за сімейними обставинами. А Канада, Іспанія та Республіка Корея запровадила грошові допомоги для батьків, які постраждали через закриття шкіл і дитячих садів.

ЮНІСЕФ турбується через те, що пандемія спричинить появу "втраченого покоління". До кінця року у майже 7 млн дітей до 5 років діагностують ознаки виснаження, або гострого недоїдання - приріст у 14%, повідомили у звіті міжнародної організації.

Зараз ви читаєте новину «В ООН розповіли, як пандемія знищує роботу за рівність чоловіків і жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі