субота, 24 лютого 2024 19:30

Узаконили народження від трьох батьків

Узаконили народження від трьох батьків
Доктор Джон Чжан тримає першу дитину, народжену 6 квітня 2016-го від 3-х батьків - батька, матері та донора яйцеклітини / NEW HOPE FERTILITY CENTER

24 лютого 2015-го Велика Британія стала першою країною у світі, яка узаконила народження дитини від трьох батьків. Більшістю голосів парламент затвердив закон, який дозволяє проводити штучне запліднення з використанням зразків ДНК від трьох людей.

Перша дитина, в клітинах якої були елементи ДНК від 3-х людей народилася в наступному році. Революційний спосіб тристороннього штучного запліднення, розробили в університеті англійського Ньюкасла. Він дозволяє запобігти народженню дітей з невиліковними генетичними порушеннями. Йдеться про модифікацію мітохондрії - частини клітини, що відповідає за її енергопостачання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народилася перша "людина з пробірки"

У мітохондрій статевих клітин є власна ДНК, яка не впливає на зовнішність чи інші особистісні характеристики майбутньої дитини. Дефекти мітохондрій в клітинах матері приводять до народження дітей з важкими захворюваннями. Вони можуть страждати порушенням функцій головного мозку, м'язової дистрофією, вадами серця і сліпотою.

Процедура передбачає використання статевих клітин батьків і мітохондрій від здорової жінки. Існує дві можливості втручання - усунення дефектів в ембріоні та усунення дефектів яйцеклітини. Одержана таким чином дитина має 0,1% ДНК іншої жінки. Власні клітини дитини більше не несуть дефективних мітохондрій. Позитивна зміна надалі передається у спадок від матері до дитини.

Зараз ви читаєте новину «Узаконили народження від трьох батьків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі