вівторок, 20 липня 2021 09:31

Уперше в історії продали штучне серце
4

Французька компанія Carmat вперше продала штучне серце Aeson, яке до цього використовували лише для клінічних досліджень.

Його отримав пацієнт з Італії, йдеться в пресрелізі компанії від 19 липня. Акції компанії стрімко подорожчали після успішної операції.

Пацієнт у Неаполі отримав імплант в очікуванні донорського органу. Трансплантація коштувала понад €150 тис. або 4,8 млн грн, її вартість оплатила регіональна система охорони здоров'я. Національна система Італії не покриває лікування, яке не практикували в країні протягом декількох років.

"Серце Aeson створене для пацієнтів із бівентрікулярною серцевою недостатністю. Штучний орган дозволяє прожити декілька місяців в очікуванні трансплантації "живого" серця. Це перший комерційний продаж штучного серця із моменту створення компанії 2008 року. Цьогоріч пацієнт зі США вперше отримав імплант від Carmat у межах дослідження", - йдеться в повідомленні.

Система штучного серця, створена Carmat, складається з трьох частин: імплантованого протеза, кабелю, який з'єднує протез із зовнішніми компонентами, та консолі меддопомоги. Завдяки зовнішній частині апарату медики можуть керувати протезом та стежити за його роботою. Консоль важить трохи менш як 5 кг та може автономно працювати до 4 год. Внутрішній протез складається з чотирьох клапанів, що забезпечують кровотік двох шлуночків, кожен із яких розділений мембраною на дві менші порожнини, та двох мікронасосів.

Фото: carmatsa.com

Європейський регулятор видав Carmat ліцензію на продаж імплантів у грудні торік. Компанія веде перемовини з Німеччиною, Італією та ще однією країною ЄС для їхнього продажу. У німецьких лікарнях аналізують дані пацієнтів, яким можна зробити таку пересадку. До кінця року Carmat планує продати свою щонайменше в 10 німецьких лікарень. До 2030 року штучне серце зможе приносити компанії $700 млн щорічно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 21 хв. смерті: чоловік вижив після зупинки серця

У Київському Інституті раку провели унікальну операцію 16-річному підлітку. Завдяки сучасним технологіями українські медики разом з ученими вживили пацієнтові кістки тазу, видруковані на 3D-принтері. Це вже третя така операція в історії України.

Зараз ви читаєте новину «Уперше в історії продали штучне серце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі