вівторок, 29 червня 2021 18:00

Україна продає сировину для російської оборонки – що про нас пише світова преса

Україна продає сировину для російської оборонки – що про нас пише світова преса
Марші рівності в червні 2019-го в центрі Києва / REUTERS

Gazeta.ua підготувала огляд преси – що пишуть у світових ЗМІ про Україну та події навколо неї.

"Польща витіснила Росію в списку торгових партнерів України", Forsal, Польща

Польща витіснила Росію в списку торгових партнерів України. Попри жорсткі обмеження в торгівлі, Україна далі залишається сировинною опорою для російської оборонної промисловості.

Обсяг товарообігу України з зарубіжними країнами в 2020-му досяг $103,5 млрд. Вивезли товарів на $49,2 млрд. Купили — $54,3 млрд. Негативне сальдо для України – $5,1 млрд. Пандемія істотно не вплинула на експорт, який був лише на 1,7% нижчим, ніж в 2019-му. Водночас вплинув на різке скорочення імпорту - на 10,6%.

Польща купила товарів на $3,27 млрд, а продала на $4,14 млрд. Імпорт з України знизився на 0,7%, порівняно з 2019-м, а польський експорт зріс на 0,8%. У 2020-му в зовнішній торгівлі Києва Польщу обігнав лише Китай, який продавав Україні товарів на $8,32 млрд, а купив на $7,1 млрд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експорт українських товарів до ЄС зріс на 60%

Структура торгівлі показує сировинний характер української економіки. Найбільша стаття українського експорту до Польщі – соняшники. Олія - $479 млн, макуха - $275 млн, і ще $52 млн - насіння олійних культур. Чорні метали, чавун і сталь, на другому місці - $377 млн. Залізна руда - $376 млн і деревина $234 млн. Меблів продали в Польщу на $264 млн. Це значна товарна група в структурі експорту.

Україна, яка позиціонує себе як аграрна держава, купила в Польщі молочних продуктів на $133 млн. Польська хімічна промисловість продала пластмас і полімерів на $343 млн. Навіть чорні метали і вироби з них продали в Україну на $227 млн. Українці купили наземного транспорту на $388 млн. Структура польського експорту значно більш диверсифікована, ніж українського.

Третя за обсягом торгівлі товарами для України — Німеччина. Берлін продав Києву товарів на $5,34 млрд, купив на $2,07 млрд. Найбільші групи товарів, що продає Німеччина в Україну - техніка, яка склала $1,5 млрд, наземний транспорт - $838 млн, фармацевтика - $453 млн.

2013-го Росія купила з України товарів на понад $15 млрд, а продала на $23,2 млрд. Торік Київ продав Москві товарів на $2,7 млрд, а купив на $4,54 млрд. Товарообіг з Росію знизився за сім років уп'ятеро

З України в Росію продають чорні метали і вироби з них. Їх продають українські олігархи російським покупцям дешевше, ніж вітчизняним. Друга товарна група – машини. Третя - неорганічна хімія. Українці отримали $105 млн з продажу локомотивів для залізниць. Велику частину українського імпорту з Росії, $2,57 млрд, становить сира нафта і продукти її переробки. Скорочення імпорту з Росії не враховує закупівлі Україною російського газу у європейських посередників.

У РФ дефіцит урану, марганцю, хрому, титану, цирконію. Київ рятує від колапсу російський оборонний комплекс поставками стратегічної сировини

Титанова руда з українських родовищ йде не тільки безпосередньо в Росію, а навіть на титанові заводи в Криму. Сировина з державного родовища в Житомирській області залізницею йде в український порт на Чорному морі, звідти морем в порти Румунії, Болгарії і Єгипту. Звідти в порт Севастополя, а тоді поїздом на титанові заводи в Армянську, що на півночі півострова.

"Україна все менш гомофобна у дедалі більш гомофобному регіоні", Atlantic Council, США

У Вашингтоні вперше відбувся фестиваль, в центрі уваги якого ЛГБТ-спільнота України (лесбійки, геї, бісексуали, трансгендери – Gazeta.ua).

Експерти зосередилися на чотирьох країнах - Угорщині, Польщі, Росії та Україні. За словами директора неурядової організації Kyiv Pride Ленні Емсона, Україна є прикладом прогресу в регіоні, який стає дедалі більш гомофобним.

Угорщина дає на папері більше захисту ЛГБТ, ніж Україна, але уряд прем'єра Віктора Орбана нахабно працює, щоб зруйнувати це. Парламент країни недавно прийняв закон, що імітує російське законодавство про протидію "пропаганді гомосексуалізму". У поєднанні з появою в Польщі "зон, вільних від ЛГБТ", Україна йде прогресивним шляхом.

У доповіді Емсона описано зростання ЛГБТ-спільноти України. Щорічний Kyiv Pride виріс з короткої прогулянки 50 осіб на околиці в 2013-му до мітингу за участю понад 10 тис. осіб у 2019-му.

"Представники ЛГБТ в українській армії борються з гомофобією", Deutsche Welle, Німеччина

Тишу в імпровізованому кінотеатрі в центрі Києва порушив дзенькіт розбитого віконного скла. Спалахнув феєрверк. Гомофоби намагалися заблокувати показ фільму про життя ЛГБТ. Застосували сльозогінний газ і піротехніку. Один з глядачів стрибнув на підвіконня і викинув фаєри на вулицю, чим шокував нападників, і ті швидко втекли.

Цією людиною був Віктор Пилипенко - колишній військовий, який воював на Донбасі, засновник федерації за рівні права для ЛГБТ-спільнот. Це акуратний 34-річний чоловік. Виглядає як хіпстер з мегаполіса. Був добровольцем батальйону "Донбас" з 2014-го по 2016-й. На фронті товариші назвали "Французом", бо працював перекладачем з англійської і французької мов. Влітку 2018-го став першим українським солдатом, який публічно заявив, що він гей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Президент США неправильно оцінює, з ким має справу" – огляд світової преси

Після камінг-ауту (публічного зізнання. – Gazeta.ua) Пилипенко відчув себе в праві звернутися до десятків геїв, лесбіянок і транссексуалів, які служать у війську. У 2019-му близько 30 з них сформували групу захисту інтересів ЛГБТ-службовців і вперше взяли участь в київському Марші рівності. Зараз в групі понад 100 учасників. Пилипенко каже, що те, як товариші реагують на камінг-аут солдата, залежить від підрозділу і командира. Він сам отримав словесні образи в соцмережах. Однак більшість співслужбовців підтримали. Особливо ті, з ким воював на передовій.

Так само як інші представники ЛГБТ, такі солдати не обов'язково відчувають себе в безпеці на вулицях. Попри те, що поліція збільшила присутність на заходах ЛГБТ, гомофоби часто влаштовують "сафарі". Полюють на невеликі групи, переслідують тих, хто яскраво одягнений.

Минулого тижня американське видання Politico писало, що Білий дім заморожує військову допомогу Україні на $100 млн. Вона включала смертоносну зброю. Мовляв, план допомоги розробили у відповідь на розгортання російських військ уздовж кордонів з Україною навесні. Росія оголосила про скорочення кількості військ, дислокованих біля України, напередодні зустрічі президента Джо Байдена з Володимиром Путіним.

Зараз ви читаєте новину «Україна продає сировину для російської оборонки – що про нас пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі