понеділок, 12 квітня 2021 15:54

Учені перетворили павутиння на музику

Учені перетворили павутиння на музику
Павуки використовують вібрації на павутині, щоб відчувати навколишній світ / Getty Images

Незабаром люди зможуть послухати павуків - їхню "музику" з павутиння.

Учені Массачусетського технологічного інституту кажуть, що павуки використовують вібрації на своєму павутинні, щоб відчувати світ навколо. І науковці навчилися перетворювати павутину на звук. Про це пише Daily Star.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловікові ампутували обидві ноги після укусу павука

Учені перевели структуру павутиння в музику. Їхнє дослідження також може допомогти у розробленні 3D-принтерів, які створюють складну мікроелектроніку, щоб навчитися комунікувати з павуками.

Дослідники сканували й перетворювали павутиння на музику, прикріплюючи ноти до кожної нитки. За їхніми словами, це може надати їм цінних нових можливостей поглянути на інші галузі досліджень.

"Павуки живуть в середовищі струн, які вібрують. Вони не дуже добре бачать, тому відчувають світ через вібрації, які мають різні частоти. Павутиння може стати новим джерелом музичного натхнення, яке сильно відрізняється від звичайного людського досвіду. Звуки нашого, схожого на арфу інструменту, змінюються під час процесу, відображаючи, як павук плете павутиння. Можемо досліджувати тимчасову послідовність створення павутиння в формі звуку", - каже керівник дослідження, доктор Маркус Бюлер.

Для дослідження вчені сканували павутиння за допомогою лазера, щоб мати двовимірний поперечний переріз. Потім присвоювали різні частоти звуку ниткам павутиння, створивши "ноти" для мелодій. Згодом створили інструмент, схожий на арфу, і зіграли музику павутиння в кількох живих виступах у всьому світі.

Учені намагаються тепер створити інструмент, за допомогою якого могли б говорити з павуками.

Зараз ви читаєте новину «Учені перетворили павутиння на музику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі