четвер, 06 травня 2021 08:31

У ВООЗ заявили про "знаменний момент у боротьбі" із пандемією Covid-19

У ВООЗ заявили про "знаменний момент у боротьбі" із пандемією Covid-19
На глобальне узгодження цієї ініціативи в рамках Світової організації торгівлі знадобиться час. Фото: pixabay.com

Адміністрація президента США Джо Байдена підтримала ідею відмовитися від патентів на Covid-вакцини у період епідемії. Це дозволить більшій кількості виробників виготовляти препарати від коронавірусу. У ВООЗ таке рішення США назвали "знаменним моментом у боротьбі" з пандемією.

Відповідну заяву оприлюднив у Twitter гендиректор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус.

"Підтримка відмови від захисту інтелектуальної власності щодо вакцин є потужним прикладом лідерства США у вирішенні глобальних проблем охорони здоров'я. Це історичне рішення щодо вакцинної справедливості", - зазначив він.

Хоча на глобальне узгодження цієї ініціативи в рамках Світової організації торгівлі знадобиться час, 5 травня генеральна рада СОТ порушила питання тимчасової відмови від захисту інтелектуальної власності щодо вакцин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США відправлять 10% своїх вакцин від коронавірусу іншим країнам світу

Вперше цю ідею ще в жовтні запропонували Індія та ПАР. З тих пір на підтримку відмови від патентів виступили десятки країн.

Противники відмови від патентів наполягають, що виробництво вакцин від коронавірусу є складним, і його не можна нарощувати шляхом ослаблення інтелектуальної власності. На думку критиків ініціативи, скасування патентів може зашкодити майбутнім інноваціям.

Зараз ви читаєте новину «У ВООЗ заявили про "знаменний момент у боротьбі" із пандемією Covid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі