понеділок, 18 травня 2015 23:25

У Варшаві пройшов марш солідарності з Україною
28

Фото: Leszek Imielski

Кілька сотень людей зібралося учора на Марш Солідарності з Україною, організований п'ятьма польськими проукраїнськими організаціями: "Євромайдан-Варшава", фонд "Відкритий діалог", фонд "Крим", об'єднання "Покоління", "Товариство друзів України".

Перед початком Маршу, на Замковій Площі, у самому центрі Варшави, пройшов мітинг.

Багато українців прийшли на акцію у яскравих урочистих вишиванках. Тримали у руках українські, польські, кримсько-татарські, білоруські прапори, плакати і транспаранти, повітряні кульки національних кольорів України та Польщі.

Одній з перших слово надали легендарній депутатці Польського Сейму Малгожаті Ґошєвській, 48 років, яка з перших днів підтримала Революцію Гідності і досі часто їздить на схід України як волонтерка, допомагаючи перевозити гуманітарну допомогу.

"З'являються звіти про уявні злочини, здійснені українцями з "Айдару" - дурниці, не підтверджені жодними доказами! А ніхто із Західньої Європи не займається жахливими злочинами, що вчинені росіянами! – обурюється депутатка. – Ми повинні задокументувати ці злочини і не тільки голосно про них говорити, але й допровадити до міжнародних судів і покарати винних! І це також – добрий момент для нагадування і гучного "ні" – Росії, "ні" – злочину, "ні" – війні", але "так" – солідарності між нашими народами, "так" – допомозі Україні, українському народу, який очікує на цю допомогу!" Тому, дорогі мої, будьмо солідарні!", – завершила промову депутатка, якій мітингуючі подякували схвальними вигуками і оплесками.

Усіх присутніх гаряче привітав Посол України в Польщі Андрій Дещиця, 49 років.

Він окреслив чотири завдання, які стоять перед сучасною Україною: затримати російську агресію, стабілізувати ситуацію на Донбасі, провести внутрішні реформи та інтегруватися до Євросоюзу. Посол також наголосив на необхідності боротися за права кримських татар, а також – за свободу тих, кого утримує Росія в неволі: Надію Савченко. Олега Сенцова та інших. Він сказав, що ці завдання можуть бути виконані лише тоді, коли є тверда віра, підтримка і солідарність. "Дякую вам за це, і маю надію, що усі разом – переможемо! Хай живе Польща! Слава Україні!", – завершив свій виступ Дещиця.

Представниця організації "За вільну Росію!" Валентина Чубарова, 28 років, тримає в руках російський прапор. "Знаю, що цей прапор викликає тут дуже багато питань, недовіри і непевності", - сказала російська опозиціонерка. Вона розповіла, що багато росіян не підтримує Путіна, анексії Криму і війни в Україні. "Чому я з цим прапором? Бо я не маю іншого! Це Путін має інший – той свій колорадський, а це – мій, російський демократичний прапор, і я буду його захищати!", – підсумовує Чубарова. Опозиціонерка також попросила про підтримку тих людей, які боряться в Росії за Україну і за російську демократію. Розповіла, що для неї українці є старшими братами: тими, від яких можна навчатися. "Нам сильно залежить на тому, щоб Україна перемогла – не тільки тому, що ми любимо Україну, а тому, що її перемога буде також нашою перемогою – перемогою демократичної Росії!", – підсумовує дівчина.

Гостем мітингу був боєць батальйону "Айдар", який висловив глибоку подяку полякам за моральну і матеріальну підтримку. Слово взяли також журналіст Давид Вільштайн, Голова Ради фонду "Відкритий Діалог" Бартек Крамек, які поділилися своїми спогадами із поїздок в Україну.

Представник "Amnesty International" Богуслав Станіславський, 85 років, звертаючись до українців, сказав, що вони є надією Європи. "Ви говорите про цінності, про які так швидко люди забувають, а ви зараз є на варті цих цінностей, – каже чоловік, звертаючись до українців. – Ви стали політичним народом, який знає, чого хоче, який підкреслює свою національну тотожність, хоче своєї державності і свободи вибору власної дороги". Він побажав українцям: так тримати! "Американці виголошують промови, кладуть руку на серце і кажуть: "God Bless America!". То я скажу польською: "Нехай Бог благословить Україну, нехай Бог благословить Польщу!", – завершує виступ Станіславський, якому присутні аплодують і скандують польською: "Дя-ку-є-мо!"

Після закінчення віче Марш почав свій рух від Замкової Площі центральними вулицями Варшави до Посольства України в Польщі. Дорогою українці вигукували гасла: "Україна без Путіна!", "Київ-Варшава – спільна справа!", "Крим – це Україна!", "Україна – це Європа!", "Слава Україні – Героям Слава!", "Нехай живе Польща!", "Живе Білорусь!" та інші. Багато разів українці скандували полякам "Дя-ку-є-мо!" за постійну підтримку України: від часу протестів на Майданів і дотепер.

Біля Посольства України в Польщі з білих свічок викладений контур Криму, всередині контуру – герб України і Криму, внизу напис: "KRYM".

Перед початком урочистого мітингу 23-річний кримський татарин Ельвіс Чанта, прочитав спеціальну молитву – суру з Корану, у якій мусульмани просять Аллаха про захист і допомогу.

Учасників Маршу зустріли представники Посольства і Консульства України у Варшаві на чолі з Послом Андрієм Дещицею. Він розповів, що цієї неділі в Україні відзначають День пам'яті жертв політичних репресій, а 18 травня – День пам'яті жертв депортації кримсько-татарського народу. Посол подякував усім українцям, які, перебуваючи у Польщі, пам'ятають про Україну, польською мовою – висловив слова подяки полякам за підтримку. "Маю надію, що такі акції, як ця, будуть зміцнювати нашу віру в те, що Україна буде вільною, самостійною, незалежною, інтегральною – разом з Кримом – і буде членом Євросоюзу! Хотів би також висловити свою повагу до кримських татар, які боряться за вільний Крим який є частиною України. Крим – це Україна!", – закінчив свою промову Дещиця.

Голова фонду "Крим" 48-річний Різа Асанов пояснив, що композиція перед Посольством викладена з 641 свічок – за кількістю кримських татар, які знайшли сьогодні свій тимчасовий прихисток у Польщі. "Кожен з нас мріє про те, щоби повернутися додому. На жаль, для великої кількості осіб зараз в'їзд до Криму заборонено, і мій народ протистоїть тій окупації – як може, але за це є покараний". Він розповів, що у Криму в'язниці переповнені кримськими татарами, що арешти відбуваються щодня тільки за те, що люди не визнають окупації. "Кожен татарин знає у своєму серці, що з Росією немає майбутнього", – говорить Асанов. "Україна ніколи не забороняла нам 18 травня робити демонстрації, а тепер ми маємо заборону на все!", – обурюється активіст. Наприкінці виступу Асанов наголосив: надзвичайно важливим є те, щоби про подібні акції знали ті, хто живе зараз у Криму, щоб вони усвідомлювали, що не залишилися на самоті.

Після цього виступу присутні запалили усі свічки. Наприкінці мітингу було виконано гімн кримських татар і гімн України.

Зараз ви читаєте новину «У Варшаві пройшов марш солідарності з Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі